Keller får pris for geoteknisk arbeid ved Oslo S

Entreprenøren Keller har utført banebrytende geoteknisk arbeid for Follobanen ved Oslo S, konkluderer en global jury, og gir Keller pris for særskilt godt arbeid.

Denne artikkelen er eldre enn ett år.

Keller og deres team mottar pris for arbeid med Follobaneprosjektet, i en seremoni i New York 2. oktober 2019. Foto: Keller

Det er Engineering News Records (ENR) som hvert år deler ut priser for det siste årets konstruksjon og design verden rundt. Keller hedres for geoteknisk arbeide i kategori jernbane. Keller har arbeidet med Follobanen i tre år og var en av seks entreprenører som la ned stort arbeid med Follobanen denne sommeren. I løpet av ca. tre uker installerte selskapet mer enn 10.000 meter jetpeler. Keller startet opp arbeidet med Bane NOR/Follobanen allerede i mai 2016.

-Follobanen er det største infrastrukturprosjektet i Norge. Den kobler hovedstaden Oslo med forstadsbyen Ski og inkluderer en 20 kilometer lang tvillingtunnel; Nordens lengste jernbanetunnel. Dette er et sammensatt prosjekt som demonstrerer Kellers ekspertise på sitt beste, sier Dominik Gächter, som er Branch Manager Norway for Keller Geoteknikk AS.

Omlag 70 ansatte har over tre år, utført en rekke forskjellige grunnarbeidsteknikker ved Oslo S, blant annet har de brukt jetpeler, kalksementpeler, lissestag, stålkjernepeler og injeksjon.

-Vi har utviklet en ny måte å installere det som kalles forspente lissestag, opplyser Keller.  I stedet for å bore dypt ned i berggrunnen, er stagene forankret i 15 meter lange jetpeler-legemer i løsmasser. Så vidt jeg vet har dette aldri vært gjort i Norge før. Dette har fungert svært bra og har i tillegg gitt stor reduksjon i borekostnadene, opplyser Dominik Gächter, som takker Bane NORs team for godt samarbeid.

-Bane NOR er glade for å kunne gratulere Keller med prisen. Dette er et unikt storskala-prosjekt med komplekse konstruksjoner i utfordrende grunnforhold. Godt faglig arbeid og godt samarbeid har gitt gode resultater, sier Follobanens prosjektleder for arbeidet ved Oslo S, Anne Marie Dyrøy.

Se oversikten: Engineering News Records - Award of Merit 2019