Bane NOR ønsker velkommen til Ski stasjon vest

Med åpningen av Ski stasjon vest 24. august har Ski fått et nytt signalbygg og landemerke midt i sentrum. Ski stasjon vest er den første ferdige delen av Follobaneprosjektet og den den første nye Intercity-stasjonen «over bakken».

Klikk på pilene på bildet for å se bildene av den nye stasjonen!

I flere år har det vært anleggsvirksomhet i området på vestsiden av Ski stasjon. Mandag morgen, etter en forlengelse av sommerens buss for tog-periode, kunne de reisende se resultatet på nært hold. Lys granitt, bueformede tretak, glassheiser, planter, utvidet område for bilparkering, sykkelparkeringsplasser og en lys og innbydende undergang var blant fasilitetene som møtte publikum. 

 

Arkitekten: - Ble sånn vi hadde tenkt

I planleggingsprosessen - var det arkitektkontoret LPO arkitekter som vant oppdraget med å tegne nye Ski stasjon. Sivilarkitekt Øystein Kaul Kartvedt sier han synes resultatet har blitt flott; - Det er utrolig gøy å se at de skissene vi laget i 2012 faktisk er blitt bygget akkurat slik vi så for oss den gang. For oss har det vært viktig å lage en stasjon som folk både synes er fin å se på og som er praktisk å bruke, sier Kartvedt.

Nytt møter gammelt: Nye Ski stasjon bidrar til fornyelse i Ski sentrum. Foto: Bane NOR/Røer Productiontidig fortsetter

Stasjonsområde i forvandling  

Ski stasjon har gjennomgått store endringer siden hovedarbeidene startet i 2016. For å få plass til den nye stasjonen er stasjonsområdet utvidet på vestsiden, grunnen er stabilisert og gammel jernbaneinfrastruktur er borte. Ski stasjon vest er nå godt synlig i bybildet, sammen med nye Nordbyveien bro og første del av den nye bussterminalen i Jernbaneveien – som ble åpnet av Bane NOR i henholdsvis 2017 og 2020.

Her kan du se utviklingen fra 2016-2020 fra luften

For bedre kvalitet; klikk på tannhjulet. For større video; klikk denne lenken

Parallelt med åpningen av vestsiden fortsetter arbeidet med den andre delen av stasjonen på østsiden. Her blir det blant annet en tredje plattform, reisetorg og servicebygg med fasiliteter som kan bli brukt - til kioskdrift.  

Bane NOR starter etter planen trafikk fra nye Ski stasjon gjennom Blixtunnelen i desember 2022.

Fakta om nye Ski stasjon

  • Viktig del av Intercityutbyggingen sørøst for Oslo
  • Hele stasjonen får seks nye spor og tre 350 meter lange plattformer
  • Buede tretak 150 m lange - opptil 9,5 meter høye
  • Bred undergang forbinder øst- og vestsiden av Ski
  • Trapper, ramper og glassheiser opp til plattformene
  • Parkering (sykkel og bil), «Kiss & ride» og taxiholdeplass
  • Reisetorg med trappeamfi og beplantning
  • Hovedentreprenør: OHL (Obrascon Huarte Lain).
  • Arkitekt nye Ski stasjon: LPO Arkitekter