Praktisk informasjon til syklister på Rallarvegen

Rallarvegen ligger på høyfjellet, og ikke alle er forberedt på hvilke hensyn de bør ta for at turen skal bli en god opplevelse. Vi har samlet en del praktisk informasjon til deg som skal sykle selv eller gi råd til andre som planlegger en sykkeltur på Rallarvegen.

Du kan laste ned denne informasjonen i utskriftsversjon (pdf) . Du kan også laste ned en informasjonsfolder med kart over Rallarvegen.

Rallarvegen en sommerdag byr på flotte naturopplevelser. Foto: Marius Arnesen, haugastol.no

Rallarvegen som kulturminne

Rallarvegen ble etablert i 1895-1902 som anleggs- og transportvei til Bergensbanen, som åpnet i 1909. Når du ferdes her, tar du del i en over hundre år lang tradisjon. Rallarvegen er enestående fordi den ikke er utvidet eller modernisert siden den ble anlagt. Vedlikeholdet er i tråd med det som var typisk for den tiden, og du kan beundre murer og broer fra slutten av 1800-tallet. Underveis kan du se bygninger og andre minner fra anleggstiden. Siden vegen blir vedlikeholdt som et kulturminne, er standarden annerledes enn på moderne sykkelveier – og kanskje lavere enn du ønsker. Ta deg god tid og sykle forsiktig, så får du en trygg og opplevelsesrik tur. Stell pent med vegen så andre får glede av den etter deg. Rallarvettreglene gir deg gode råd.

Sesongen

Rallarvegen ligger på høyfjellet, opptil 1343 meter over havet, og vanligvis kan du bare sykle på vegen fra midten av juli til midten av september. Resten av året ligger det mye snø på Rallarvegen, og den blir ikke brøytet. Det varierer fra år til år når snøen smelter og sykkelsesongen kan starte. Det er vanlig at det ligger snø på deler av vegen til godt ut i juli. Noen strekninger blir tidligere farbare enn andre, og tidlig i sesongen kan du ta tog mellom Finse og Hallingskeid. Sjekk snøforholdene når du planlegger turen. Kontakt sykkelutleiene og overnattingsstedene langs Rallarvegen, og følg dem gjerne på nett og i sosiale medier for å få oppdateringer. Overnattingsstedene på Finse og Haugastøl legger jevnlig ut rallarvegrapporter om sommeren på sine nettsider og på Facebook. Her kan du lese om snøforhold og annen praktisk informasjon for deg som sykler.

Vær og klær på høyfjellet

Klimaet i høyfjellet er barskt, og været skifter raskt. Du må være kledd for en fjelltur i kaldt og vått vær selv midt på sommeren. Ofte ligger det fremdeles snø på deler av vegen i juli. Ta med varme klær og utstyr som om du skulle bestige Galdhøpiggen, og tenk spesielt på å holde deg tørr og varm på hender og føtter.

Noen tips fra erfarne turfolk: Vind- og vanntett jakke og bukse, ullundertøy, ullsokker og ull- eller fleecegenser. Lue, vanter eller sykkelhansker og buff/skjerf. Vanntette joggesko i tilfelle det kommer en skur eller du må trille sykkelen gjennom et snølagt parti. Husk sykkelhjelm til alle, solbriller, solkrem og gnagsårplaster. Ta med et ekstra klesskift til du kommer frem. Sjekk alltid vær- og føremeldinger før du legger ut på tur. Vær forberedt på at lange partier av Rallarvegen er uten mobildekning, og det vil ta tid å skaffe hjelp dersom det oppstår problemer.

Vær forberedt på all slags vær på høyfjellet. Bildet er tatt i september. Foto: Einar Grieg

Mat og drikke langs vegen

Du kan kjøpe mat på flere av overnattingsstedene langs Rallarvegen, men det er langt mellom mulighetene. Vi anbefaler å ta med en solid matpakke, minst to liter vann og varm drikke på termos. Om lag 10 kilometer vest for Finse ligger Fagernut vokterbolig, som tilhører Rallarmuseet på Finse. Her er det kafé i deler av sykkelsesongen med vafler, kaffe og mineralvann (husk kontanter). Du kan sjekke åpningstidene hos Rallarmuseet.

Tilstanden på vegen

Deler av Rallarvegen er svært bratt og i stor grad usikret med grov overflate, humper og dype hjulspor. Du må derfor ta det roligere enn på en moderne sykkelveg, og turen egner seg ikke for svært uerfarne syklister. De meste krevende partiene ligger mellom Finse og Myrdal (humpete og grov overflate) og videre fra Myrdal ned til Flåm (bratte partier og skarpe svinger). Du bør gå av sykkelen i de bratteste partiene. Vær spesielt oppmerksom på disse tre stedene: Grjotrust, Klevagjelet og Myrdalsvingane.

Valg av sykkel

Velg en sykkel som egner seg på røft underlag, og forsikre deg om at spesielt bremser og dekk er i god stand. Racersykler og andre sykkeltyper med smale hjul kan ikke brukes. Vær oppmerksom på at det er svært begrenset med kapasitet til å ta med private sykler på toget. Sykkelfrakt på tog bør forhåndsbestilles. Lei gjerne sykkel hos et av utleiefirmaene i området. Da er du sikker på å få en sykkel i god stand som er tilpasset forholdene på Rallarvegen. Vi anbefaler å ha med reparasjonssett til sykkelen.

Barn på Rallarvegen

For barnefamilier er strekningen mellom Haugastøl og Finse den beste. Den er 27 kilometer lang, stort sett i god stand og egner seg godt som dagstur. Hvis dere vil sykle hele Rallarvegen, er det anbefalt at barna er minst tolv år gamle. Når det er sagt, har vi sett sjuåringer som klarer seg fint, og 16-åringer som synes turen blir svært tøff. Uansett anbefaler vi å beregne god tid, slik at dere kan trille sykkelen der det trengs. Bagasjetraller, barneseter og barnetraller anbefales ikke på strekningen mellom Finse og Flåm.

I villreinens rike

Rallarvegen går mellom to nasjonale villreinområder, og er du ekstra heldig kan du få øye på reinsdyr. Før Bergensbanen kom, trakk villreinen i store flokker mellom fjellområdene rundt Hardangerjøkulen og Hallingskarvet/ Aurland vestfjell. Etter at Finsetunnelen åpnet i 1993 har dyrene gradvis begynt å bruke de gamle trekkvegene igjen. Villrein er sky dyr og holder seg unna mennesker hvis de kan. For å gi dem ro og pusterom bør du ikke sykle på høyfjellet mellom klokka 19.00 og 9.00. Reinsdyrene i nærheten av Rallarvegen er ikke berørt av skrantesjuke, og det er håp om at disse kan redde villreinbestanden i regionen etter at hele stammen i Nordfjella måtte slaktes våren 2018. Det betyr derfor mye at dyrene får beite og vandre uforstyrret. Nyt synet, men ikke følg etter reinsdyrene. De reagerer enda sterkere på menneskelukt enn på synet av folk, så vindretningen er viktig. Hvis du kan velge, er det en fordel om du har vinden mot deg når du passerer reinsdyr.

Kanskje er du ekstra heldig og får se villrein på vegen. Foto: Olav Strand

Natur og naboer

Rallarvegen ligger i et unikt område, og vi ber deg gjøre ditt for å ivareta natur og kulturminner. Respekter båndtvangen, og la dyr og planter være i fred. Husk å ta med deg all søppel, og rydd fint opp hvis du tenner bål eller lager leirplass. Mellom 15. april og 15. september er det forbudt å gjøre opp ild i utmark uten tillatelse fra kommunen, men det er likevel tillatt der det åpenbart ikke kan medføre brann. Vær varsom når du vurderer å tenne bål, og ha slukkemidler i nærheten. Dekk til om du må på toalettet utenom de oppsatte toalettene.  Respekter teltforbudet i utvalgte områder: Mellom Haugastøl og Tunga, og på Finse. Ellers er det gode muligheter for å telte langs hele vegen. Ta hensyn til hyttefolk – unngå å raste på private tun og rett utenfor hytteveggen.

Mange brukere av vegen

Hvis du tar deg god tid på Rallarvegen, får du en trygg sykkeltur med fantastiske opplevelser. Vær oppmerksom på at du kan møte både dyr på beite, fotturister og syklister som holder et annet tempo enn deg selv. Deler av vegen er merket tursti for fotturister. Hold til høyre når du møter noen, og tilpass farten så du kan stoppe rundt neste sving hvis det trengs. På deler av strekningen kan det komme biler og andre kjøretøy som har lov til å ferdes her med egen kjøretillatelse. Du kan også møte på arbeidsmaskiner som driver med vedlikehold av vegen.

Avstander og tider

Rallarvegen er ca. 80 km lang. Anbefalt sykkeltid med innlagte pauser er:

  • Haugastøl – Finse 3-4 timer (27 km)
  • Finse – Haugastøl 2-3 timer (27 km)
  • Finse – Fagernut 1 time (10 km)
  • Finse – Hallingskeid 3 timer (21 km)
  • Hallingskeid – Flåm 3 timer (32 km)
  • Finse – Myrdal 5 timer (38 km)
  • Finse – Flåm 5-6 timer (53 km)

Du kan sykle på kortere tid, men lav fart og mange stopp gjør turen tryggere og rikere på opplevelser. Vær også oppmerksom på at sterk vind og dårlig vær kan gjøre turen mer slitsom og tidkrevende enn du har regnet med.