Derfor ble Amanda Njøten trainee

Jernbanen har en helt sinnssyk kompleksitet og tverrfagligheten er noe av det kuleste i Bane NOR, mener Amanda. Les hva hun jobber med i dag.

Portrettbilde av Amanda Njøten med Barcode i Oslo i bakgrunnen.

- Tverrfagligheten og kompleksiteten er noe av det kuleste i Bane NOR, forteller Amanda. Foto: Bane NOR

Hvorfor valgte du Bane NORs traineeprogram?

Helt fra jeg startet på NTNU har jeg hatt lyst til å være trainee fordi det gir en god start på karrieren. Det fine med et traineeprogram er at jeg får prøve mye ulikt og se hva de ulike jobbene går ut på. På en bedriftspresentasjon fra Bane NOR snakket jeg lenge med en trainee, og da fikk jeg også vite at Bane NOR har spennende muligheter innen energifaget.

Hva har du jobbet med i Bane NOR?

Jeg jobbet først i Energiavdelingen med et digitaliseringsprosjekt der vi jobbet med å samle inn data og tilgjengeliggjøre de. I tillegg jobbet jeg mot ERESS, Bane NOR sitt energiavregningssystem. Dette systemet er utviklet av Bane NOR og er et internasjonalt partnerskap som Bane NOR leder og utvikler. De er kult å se at vi har like systemer og utfordringer på tvers av landegrenser i Europa.

Etter dette jobbet jeg med fornyelsesprosjekter. Her fulgte jeg prosjektleder i to prosjekter i byggefase og fulgte blant annet opp at våre leverandører leverte det skulle. Jeg tilbrakte mye tid ute «i pukken» under påske- og sommerbrudd og fikk et godt innblikk i prosjektverden. 

Hva jobber du med nå?

Nå er jeg hos Banesjef i Vestfold og Telemark og jobber med drift og vedlikehold. Her har jeg blant annet brukt mye tid på en rapport i forbindelse med teknisk feilretting. Da vi hadde teknisk feilretting samlet vi folk internt og eksternt for å identifisere rotårsaken til et problem. I arbeidet med rapporten har vi gått nøye gjennom hva som er identifisert, og hvordan vi kan forbedre rutinene våre.

Det har vært utrolig kjekt å se ulike sider av driftsorganisasjonen. Det har gitt meg en helhetsforståelse og et godt nettverk. Det er mye lettere å ta kontakt med folk du har møtt for å finne løsninger på tvers. Det er mange grensesnitt på tvers av fag og avdelinger på jernbanen.

Hva finner du i Bane NOR som du ikke finner andre steder?

Jernbanen har en helt sinnssyk kompleksitet. Vi har avansert teknologi og en stor organisasjon med mange dyktige folk. Det du gjør får innvirkning på tvers, og alle må bidra for at togene kan gå. Tverrfagligheten og kompleksiteten er noe av de kuleste i Bane NOR.

Når har du det morsomst på jobb?

Jeg er veldig glad i å jobbe med folk. Å komme inn i et team som skal diskutere og løse et problem, å se at vi snakker sammen, og at alle bidrar. Det er morsomt at jeg også blir hørt og tatt med. Det å se hvor mye vi kan få til sammen motiverer meg, for det å lykkes sammen er det jeg synes er morsomst på jobb.