Fest da Skibladner seilte under jernbanebrua

I tre somre har Skibladner ikke kunnet anløpe Eidsvoll under byggingen av Minnevika jernbanebru. Søndag 18. juni var det fest da Mjøsas hvite svane vendte tilbake til grunnlovsbygda.

  • Utbyggingsprosjekt
  • Prosjektnyheter
  • Dobbeltspor gjennom Eidsvoll
  • Dovrebanen

Publisert: 19. juni 2023 klokken 15:54

Skibladner under den store buen på Minnevika bru. Et arbeidstog hilser båten oppe på brua.

Skibladner for full damp under Minnevika jernbanebru. Foto: Tom-Ola Thorvaldsen, Bane NOR

Et utall småbåter fulgte Skibladner på ferden, og mange mennesker hadde møtt fram langs ruta. Bane NOR og entreprenøren Baneservice hilste båten med flagg både til lands og til vanns – og oppe på den 836 meter lange brua.

Fremst i baugen da Skibladner passerte under brua, var prosjektsjef Rønnaug-Ingeborg Resset i Bane NOR – som virkelig fikk sitt «Titanic-øyeblikk»:

– Dette var en stor opplevelse og en kjempeflott tur fra ende til annen, med så mye folk og festivitas. Og da vi seilte under brua, kjente jeg nok på litt ekstra stolthet og glede over det jeg har vært med på å bygge, smilte Rønnaug, som i mange år var prosjektsjef for Venjar-Langset. Nå leder hun dobbeltspor-utbyggingen gjennom Stange kommune litt lenger nord.

– Mange har vært bekymret for at det skulle bli vanskelig for Skibladner å passere nybrua og at Eidsvoll kanskje kunne miste anløpene. Derfor var det ekstra fint å være med når båten ble ønsket trygt velkommen tilbake, la hun til.

Fra Innlandet til utlandet

Ellers var båten fylt opp med prominente gjester med utenriksminister Anniken Huitfeldt i spissen, som for anledningen seilte «fra Innlandet til utlandet». Ved ankomst Eidsvoll var det festtaler, hornmusikk og stor festivitas under Eidsvolldagene, og mange frammøtte benyttet anledningen til å komme om bord i skuta.

– Skibladner er jo en del av sjelen til Eidsvoll, og det viser vi i dag med så mange folk som møter opp med flagg og jubel. Det er godt å få henne tilbake, det er vi kjempeglade for, sa en sprudlende Eidsvoll-ordfører Hege Svendsen.

Åpning i oktober

Oppe på Minnevika jernbanebru har nå begge sporene kommet på plass, men det gjenstår fortsatt en del arbeid med kontaktledningsanlegget og andre jernbanetekniske fag. Samtidig pågår fjerning av de midlertidige fyllingene som ble etablert i Vorma under byggingen.

I oktober er det klart for en arbeidsperiode på ni dager hvor togtrafikken innstilles og det nye dobbeltsporet gjennom Eidsvoll kobles inn. Første persontog over Minnevika jernbanebru går etter planen søndag 15. oktober, og mandag 23. oktober er det duket for åpningsmarkering hvor samferdselsminister Jon-Ivar Nygård klipper den røde snora.

De 13,5 kilometerne med nytt dobbeltspor fra Venjar til Langset er en viktig brikke på veien mot sammenhengende dobbeltspor mellom Oslo og Hamar, som vil gi kortere reisetid, bedre punktlighet og plass til flere tog på strekningen.

Alle er blide med flagg og småbåthavna i bakgrunnen.

En glad Bane NOR-gjeng framme på brygga i Eidsvoll med Eidsvoll-ordfører Hege Svendsen i midten. F.v. Dagny Gjerdet, Rønnaug-I. Resset, Ronny Eirik Hansen, Ola Erik Haugseth, Linda Taje, Rune Ness og Leif Arne Hafstad. Foto: Olav Nordli, Bane NOR


Publisert: 19. juni 2023 klokken 15:54