Mye snø påvirker togtrafikken i sør og øst

Store snømengder og kraftig vind onsdag 17. januar, fører til forsinkelser og innstillinger i togtrafikken.

  • Nyheter og aktuelt

Publisert: 16. januar 2024 klokken 16:32

Folk i arbeidstøy står i forgrunnen, mens en arbeidsmaskin lyser opp himmelen der det snør kraftig.

Fra det ekstreme snøfallet på Arendalsbanen i starten av måneden. Illustrasjonsfoto: Bane NOR

Meteorologisk institutt varslet tirsdag at det ville komme svært mye snø i deler av Sør- og Østlandet sent tirsdag 16. januar og onsdag 17. januar. De meldte at det kunne komme 25 til 35 centimeter snø. I kombinasjon med kraftig vind ble farevarselet oppgradert fra gult til oransje. 

– Vi forventer at dette blir en stor utfordring for jernbanen i Vestfold og på deler av Østlandet. Det skal komme mye snø, og den må ryddes vekk fra skinnegangen. Snø og is øker samtidig risikoen for feil på sporveksler, og kan føre til forsinkelser og innstillinger av togavganger, sier Lars Berge, regiondirektør i Bane NOR. 

Her finner du oppdaterte trafikkmeldinger fra Bane NOR:

Kaller inn ekstra bemanning

I tillegg må det ryddes på plattformer, parkeringsplasser og våre øvrige arealer på stasjonene, så folk kommer seg fram.

Vi har kalt inn ekstra folk for å holde jernbanen åpen, i møte med det kraftige snøfallet. Alle som har fri har blitt spurt om de kan delta i arbeidet onsdag og natt til torsdag. Vi setter inn ansatte som normalt jobber med andre oppgaver til å hjelpe til med snørydding, er i dialog med våre entreprenører, og gjør klar vår maskinpark til innsats. 

I tillegg blir det ekstra bemanning på Togledersentralen i Oslo, som overvåker trafikken og styrer innsatsen hvis det oppstår forsinkelser eller innstillinger. 

Rutene L1 og L2 er ekstra utsatte 

Bane NOR oppfordrer folk til å følge med i NÅ-appen, og på Vys nettside og app. 

«På store deler av Østlandet er det mye snø og ekstra lave temperaturer for tiden. Det skaper utfordringer for togene våre», skriver Vy på sin nettside. 

Vy forteller at de eldste togene er mest utsatt for problemer på grunn av snø- og kulde. Derfor opplever passasjerene på L1 (Spikkestad-Lillestrøm) og L2 (Ski-Stabekk) flest konsekvenser med færre tog, men også på andre linjer kan det være færre vogner eller innstillinger, skriver Vy på sin nettside. 

Hvorfor sliter togene i kulda? Det kan du lese om her!(åpnes i ny fane)

Råd til deg som skal reise

Dersom du skal ut og reise med tog, er dette gode tips å følge:

  • Sjekk reiseappen NÅ, eller appene til Entur eller Vy før reisen. Du finner også informasjon på vy.no om din avgang. Da er du oppdatert på eventuelle endringer eller forsinkelser.  
  • Skru på varsler i Vy-appen for de togene du reiser mye med. Da får du varsel hvis en strekning blir stengt eller hvis toget ditt blir forsinket, innstilt eller kjører fra et annet spor. Gå til Varslinger i menyen for å sette opp faste varsler.  
  • Kle deg godt. Noen stasjoner har venterom der det er mulig å varme seg hvis toget skulle bli forsinket, men ikke alle.  

Publisert: 16. januar 2024 klokken 16:32