Aktuelt

 • Slik ble punktligheten på jernbanen i 2022

  I 2022 endte punktligheten på jernbanen i Norge på 87,8 prosent for persontog. Dette er en nedgang på 2,5 prosentpoeng fra året før og under målsettingen for persontog som er at minst 90 prosent av togene skal være i rute.

  Hovedtavlen Oslo S. Illustrasjonsbilde, Bane NOR
 • Bød på gratis verdenspremiere under nordlyset

  Til dansende nordlys fikk Narvik-folk med seg en utendørs verdenspremiere på filmen «Kampen om Narvik».

 • Åpnet Europas mest moderne trafikkstyringssentral i Oslo

  En splitter ny trafikkstyringssentral er åpnet i Oslo, og er et teknologisk kraftsenter i navet av norsk togtrafikk. "En viktig brikke i arbeidet med å nå klimamålene våre", sier Oslos byråd for miljø og samferdsel.

 • Ordforklaringer

  Her er en alfabetisk liste med faglige ord og uttrykk knyttet til jernbanevirksomhet. Vi håper den kan bidra til økt forståelse for deg som vil vite mer om jernbanen.

 • Tema: Bommen går ned for deg

  En småbarnsfamilie er ute å kjøre. En kvinne er langt ute på viddene. Tre unge menn er på bærtur. Lite aner de at toget lurer.

 • Tema: Ti flotte turer langs nedlagte baner – og to til

  Kan du tenke deg å kombinere jernbane- og kulturhistorie med flotte naturopplevelser og god mosjon til fots eller på sykkel? Her gir vi deg noen gode tips til turer du kanskje ikke hadde funnet selv.

  Bilde av det gamle vanntårnet på Gaukås som er ett av mange bevarte kulturminner langs den nedlagte Treungenbanen.
 • Bane NOR forklarer: ERTMS og signalsystem

  Vi fornyer signalanleggene på jernbanen. Dagens utdaterte teknologi skal erstattes med databaserte ERTMS – et digitalt signalsystem som er felles for alle europeiske land.

  Bane NOR fornyer signalanleggene og erstatter dagens utdaterte teknologi med databaserte ERTMS. Her kan du lese mer om ERTMS og hva det er.
 • Bane NOR forklarer: ATC – Automatisk togkontroll

  ATC betyr ”Automatic Train Control” og er Bane NORs system for hastighetsovervåking av tog.

 • TEMA: Rallarvegen

  Rallarvegen er den gamle anleggsveien til Bergensbanen, som åpnet i 1909. I dag er den en av Norges mest populære sykkelveger. (Foto: Marius Arnesen, haugastol.no)

 • Bane NOR forklarer: Slik fungerer jernbanen

  Jernbanedrifta er eit komplisert samspel mellom spor, signalanlegg, kontaktleidning og toga. Her kan du kort sjå korleis dette samspelet fungerer.

  Jernbanedrifta er eit komplisert samspel mellom spor, signalanlegg, kontaktleidning og toga. Her kan du kort sjå korleis dette samspelet fungerer.