Snuser etter sprengstoff

Hva gjør en når gravearbeidene avdekker et gammel steinbrudd der det nye dobbeltsporet skal gå? Etter en Sikker jobb-analyse (SJA) i utbyggingsprosjektet Nytt dobbeltspor Nykirke-Barkåker ble konklusjonen: Kall på hundene!

Publisert: 26. februar 2021 klokken 14:18

Oppdatert: 10. desember 2021 klokken 13:28

 Nord for Kopstadkrysset og like ved E18 pågår både sprengning og utgraving av løsmasser. Her skal vi bygge Kopstadtunnelen, en betongtunnel, under motorveien.

Fra tid til annen dukker det imidlertid opp ting i grunnen, som krever spesielle tiltak. Terje Nordbø er anleggsleder for Martinsen & Duvholt. Han forklarer hvorfor hundene er tilkalt.

– Nå har vi kommet inn i et område som vi mener er et gammelt sidetak, og vi har mistanke om at det kan være gjenstående sprengstoff i berget.

– Finner mye fra gammelt av

Harald Bjerkesti Løken er bergsprengningsleder i Kjell Foss AS, som gjør sprengningsarbeidene for M&D. At det kan ligge igjen udetonert sprengstoff der de skal jobbe har han vært ute for før.

– Vi finner jo mye fra gammelt av. Så når vi hørte at det var et steinbrudd her, fant vi ut at dette det var det rette tiltaket for å gjøre det riktig. Konsekvensen av en eventuell påboring eller uønsket detonasjon er jo enorm, sier Løken.

Markering

Eksplosivhund.no har med seg fire hunder denne dagen. Fire belgiske fårehunder. Vegar og Iselin tar med seg de to første og begir seg inn i området som skal undersøkes. De begynner i hver sin ende og lar hundene få snuse. Begge hundene får lov til å undersøke hele området.

Et sted i gravegropen fanger begge hundenes interesse etter tur. Først setter den ene seg ned på stedet og får sin belønning. Dette gjentas når neste hund får prøve seg. Har de funnet sprengstoff?

Når søket er gjennomført og daglig leder av Eksplosivhund.no, Vegar Falsten, har kommet opp, kan han avkrefte det. Det hundene markerte på hadde hundeførerne lagt ut selv.

– Hundene må ha noe å finne av og til, og vi legger ut for å «kalibrere» hundene så vi ser at de har dagen sin, forteller han.

Dersom hunden ikke hadde markert på det punktet ville de ha tatt den i bilen. Da ville ikke den være brukbar den dagen. Men det skjer ifølge Vegar heldigvis veldig sjelden.

Arbeidet kan fortsette

Nå som hundene har klarert området kan anleggsarbeidet fortsette videre.

– Nå kan vi gå på med pigghammer, borerigg og sprengstoff etter hvert. Nå har vi gjort det vi kan for å forsikre oss om at det ikke står gjenstående sprengstoff i fjellet, sier bergsprengningsleder Harald Bjerkesti Løken.

– Det må vi ha kontroll på for å kunne ta ut dette her sikkert for vår del av prosjektet, sier M&Ds anleggsleder Terje Nordbø.

Når det arbeidene kommer lenger ned mot fjell, skal hundene etter planen komme tilbake.

– Det ikke funnet noe i dag, men vi håper å finne noe neste gang, sier hundefører Falsten med et smil. 


Publisert: 26. februar 2021 klokken 14:18

Oppdatert: 10. desember 2021 klokken 13:28