Ny teknologi gir bedre brannvern

Bane NOR og Follo Brannvesen setter, for første gang i Norge, inn en robot til slukking av branner i tunnel. Roboten er kjøpt inn spesielt til Follobanen, men kan brukes andre steder det er behov.

  • Utbyggingsprosjekt
  • Prosjektnyheter

Publisert: 11. april 2023 klokken 14:57

Den beltegående brannroboten Odin

Brannroboten Odin Foto: Follo Brannvesen

Det nærmer seg trafikkstart på nye Follobanen. Bane NOR og Follo Brannvesen har arbeidet med sikringstiltak som kommer i tillegg til de som allerede er i tunellanlegget. Et av tiltakene har fått navnet Odin. Han er en fjernstyrt robot som trekker med seg brannslanger og annet utstyr og gjøre en slukkeinnsats inne i tuneller, uten fare for brannmannskapet. Samme type robot ble brukt under brannen i Notre Dame i Paris våren 2019.

Selv om roboten er kjøpt inn spesielt for Follobanens område, ser brannvesenet mulighet til å bruke den ved mange ulike hendelser, også i andre av regioner. Bane NOR har dekket innkjøpet på to millioner kroner, og donert roboten til Follo Brannvesen som har ansvar for drift, vedlikehold og beredskap.

Innovativ teknologi

Odin har mye utstyr for å gjøre en god jobb inne i tunellene. Blant annet har han infrarøde kamera som kan filme i tykk røyk hvor det vanligvis er null sikt. Han kan dra med seg brannslanger og slokke med en kapasitet på opptil 1800 liter vann i minuttet. Odin styres via en fjernkontroll som betjenes av brannvesenet.

- Med roboten Odin tilgjengelig, vil Follo Brannvesen være godt forberedt til innsats mot brann i tunnelene, sier brannmester Jan Erik Fredriksen ved Follo Brannvesen.

-Roboten er et godt eksempel på et innovativt beredskapstiltak som forsterker de andre sikringstiltakene vi har.  Det er positivt at roboten kan være nyttig for brannvesenet også utenfor Bane NORs anlegg, sier Otto Arne Breivik, Bane NORs avdelingsleder for samfunnssikkerhet.

Klar til innsats

I Roåstunnelen i Ski kan det oppstå kø for tog som venter på signal for å kjøre videre. Det er en av årsakene til at brann-beredskapen på Follobanen forsterkes med Odin. Roboten er stasjonert på Oppegård brannstasjon, og kan være klar for innsats også i Follobanens lange tunnel, Blixtunnelen. Roboten Odin skal være i aktiv fra midten av juni.

Fakta om roboten Odin:

  • Bygget av franske Shark Robotics
  • Kapasitet 1800 liter vann i minuttet
  • Kameratårn med infrarødt kamera og 4 videokamera med 25 x optisk zoom
  • Vinsj
  • Rekkevidde fjernkontroll: 500 meter
  • 4 videokameraer + infrarødt kamera
  • 12 timer batteridrift
  • Vekt 500 kilo

Publisert: 11. april 2023 klokken 14:57