ABB skal bygge Hell omformer

ABB AS er tildelt kontrakt for bygging av Hell omformer på Eidum i Stjørdal kommune. Omformerstasjonen skal forsyne jernbanen med strøm, slik at togtransporten gjennom Trøndelag blir mer klimavennlig.

  • Prosjektnyheter
  • Elektrifisering av Trønder- og Meråkerbanen

Publisert: 12. februar 2021 klokken 10:38

Oppdatert: 20. desember 2022 klokken 10:17

Stine Ilebrekke Undrum, konserndirektør Utbygging i Bane NOR ser frem til samarbeidet med ABB AS om byggingen av Hell omformerstasjon som skal forsyne strøm til baneledningsnettet i store deler av Trøndelag

Stine Ilebrekke Undrum, konserndirektør Utbygging i Bane NOR ser frem til samarbeidet med ABB AS om byggingen av Hell omformerstasjon som skal forsyne strøm til baneledningsnettet i store deler av Trøndelag. Foto: Aksel Jermstad

Når Trønder- og Meråkerbanen etter planen er ferdig elektrifisert i 2024, er det Hell omformerstasjon som vil levere strøm både til togene og til andre jernbaneinstallasjoner på banenettet. Omformeren vil også kunne bidra med strøm til andre banestrekninger i Trøndelag.

Prosjekteringsarbeidet starter i løpet av kort tid, og planen er at arbeidene med bygg og installasjoner starter i oktober i år.

– Vi er godt fornøyde med å få ABB med som entreprenør for bygging av Hell omformer. Omformeren er helt avgjørende for å klare overgangen fra dieseldrevet togmateriell til de mer miljøvennlige og stillegående elektriske person- og godstogene, sier Stine Ilebrekke Undrum, konserndirektør Utbygging i Bane NOR.

Hell omformerstasjon ligger på Eidum, rundt fire kilometer øst for Hell. På sikt blir anlegget stort nok til å kunne forsyne baneledningsnettet i store deler av Trøndelag.

– Elektrifiseringen av Trønder- og Meråkerbanen er et viktig bidrag i arbeidet med å legge til rette for mer moderne og miljøvennlige tog, bedre komfort og større kapasitet både for person- og godstrafikk, sier Undrum.

Hun mener de mange ulike oppgraderings- og moderniseringsprosjektene på jernbanen i Trøndelag vil gi et kraftfullt løft for samferdsel i hele regionen.

Høsten 2024 skal alt arbeidet med elektrifisering av Trønder- og Meråkerbanen være utført. Da vil oppføring av bygg og installasjoner som omformertransformatorer, statiske omformere, kontrollanlegg og annet nødvendig utstyr være på plass.

Tildelingen har etter loven en klagefrist på 10 dager før kontrakten blir undertegnet og arbeidene starter opp.


Publisert: 12. februar 2021 klokken 10:38

Oppdatert: 20. desember 2022 klokken 10:17