Innviet ny park i Fløen i Bergen
I Fløen i Bergen har nabolaget fått et mer enn to mål stort område å boltre seg på, like ved det nye dobbeltsporet til Arna. I slutten av november var det tid for store og små naboer å innvie parken med bollefest.
Publisert: 27. november 2024 klokken 16:29
Grønn lunge med flere bruksområder
Parken skal fungere som redningsplass der folk skal samles ved evakuering fra jernbanen, men til daglig er området nå åpent for leking på ulike apparater eller en pause på en benk.
Opprinnelig plan var å gruslegge og gjerde inn redningsplassen, men som ledd i bærekraftsertifiseringen av prosjektet ønsket Bane NOR i stedet å gjøre plassen til en grønn lunge, tilgjengelig for nærmiljøet.
- Det er kjekt å kunne gi noe tilbake til naboene våre etter mange år med byggeaktivitet, sier prosjektsjef Torbjørn Søderholm i Bane NOR, Utbygging Sør-Vest.
Nubben Barnehage ligger like i nærheten av den nye parken, og styrer Karin Gaupset bekrefter at de kommer til å benytte seg av den i tiden fremover.
På bollefesten var det barnehagens 3-6-åringer som deltok, og de gikk umiddelbart i gang med å teste de nye lekeapparatene, med toget som en klar favoritt. Barna hadde også upåklagelig innsats både i potetløp og blikkbokskasting!
Bærekraftige valg
Under planleggingen av parken ble det lagt vekt på bærekraft, miljø, samt rekreasjon og aktivitet for ulike aldersgrupper. Bærekraft og miljø har blant annet vært førende for valget av planter, utstyr og dekke.
- Utstyret er levert av miljøbevisste leverandører, og vi har valgt produkter med god kvalitet, forteller leder for Sikkerhet, Kvalitet & Miljø - og initiativtaker til parken - Marte H. Thorsen, i Bane NOR Utbygging Sør-Vest.
- Vi har blant annet benyttet produkter av resirkulerte materialer. For eksempel har det fine leketoget vårt paneler som består av mer enn 95 % resirkulert havavfall.
Overskuddsmateriell fra byggingen av dobbeltsporet er også gjenbrukt til å bygge «ekte» jernbanespor som et visuelt element i den grønne delen av parken.
Nøye utvalgte planter
Plantene i parken er med på å skape et godt biologisk mangfold. Det er valgt arter som er bie- og humlevennlige, og som har variasjon i blomstringstid. Dette gir en lang blomstersesong som kommer både insektene og brukerne av området til gode. Det er også satt opp både fuglekasse og insektshotell.
Det er valgt stedegne, norske arter når det har vært mulig, som busken Ullvier og klatreplanten Skogranke. Et annet element som er lagt vekt på ved plantevalget, er å finne nøysomme og hardføre arter som skal tåle varierte forhold.
- Nå som vi er ferdige å bygge, er det Bymiljøetaten i Bergen kommune som skal drifte og vedlikeholde parken, forteller prosjektleder Lars Takvam i Bane NOR. - Denne avtalen var en forutsetning for å få realisert prosjektet, så vi er glade for å ha fått til dette i samarbeid med kommunen.
Publisert: 27. november 2024 klokken 16:29