Stor oppryddingsjobb etter uvær og ras på Bergensbanen

Natt til fredag 17. mars var krevende for passasjerer og mannskaper langs Bergensbanen etter snøras og uvær. Det var også flere tilfeller der ryddemannskapene hjalp tog med utfordringer i uværet.

  • Nyheter og aktuelt

Publisert: 20. mars 2023 klokken 10:48

Snøras har fylt et snøoverbygg med snø

Store snømengder raste inn i snøoverbygget Store Kleven på Bergensbanen. Foto: Erling Nesbø, Spordrift

Saken ble oppdatert mandag 20. mars 10:00.

Natt til fredag 17. mars gikk et snøras på Bergensbanen. Raset hadde en bredde på 15 til 20 meter og traff snøoverbygget Store Kleven, som ligger på høyde med Klevavatnet mellom Hallingskeid og Myrdal. Raset fylte deler av overbygget med om lag 600 kubikkmeter snø.

På grunn av store nedbørsmengder og kraftig vind var det allerede iverksatt gul beredskap på store deler av Bergensbanen.

En Beilhack, en stor skinnegående snøfreser, ble sendt ut fra Myrdal, men den kom seg ikke inn på rasstedet.

Fredag ettermiddag hadde uværet roet seg og rasstedet ble sikret av geolog før oppryddingsarbeidet kunne starte. Arbeidet ble utført av flinke og erfarne mannskaper fra Spordrift, Mesta og Veidekke. Snøen ble ryddet unna med hjullastere fra begge sider av raset. Løse plater og ødelagte stålbjelker i snøoverbygget ble kappet og fjernet. Det er var også noe skader på kontaktledningsanlegget.

Lørdag kveld rundt 22:30 åpnet Bergensbanen for trafikk igjen. 

Vys ettermiddagsekspress fra Oslo S til Bergentorsdag ble stående værfast på Myrdal fram til fredag morgen med rundt 180 passasjerer om bord. Strekningen fra Flåm til Myrdal ble ryddet for snø, passasjerene ble fraktet med tog til Flåm og buss videre til Bergen.

Mens uværet pågikk stod også godstog på forskjellige steder vest for Finse, blant annet på Mjølfjell, Fagernut og Hallingskeid.


Publisert: 20. mars 2023 klokken 10:48