Megakranas ankomst til Ringebu

Megakrana, som skal løfte bruelementene til Randklev bru på land, ankommer Oslo med båt i morgen, onsdag 18. oktober. Arbeidet med å losse båten starter torsdag morgen, og de første bilene med krandeler kommer til Ringebu torsdag ettermiddag.

  • Ekstremværet Hans
  • Nyheter og aktuelt

Publisert: 17. oktober 2023 klokken 15:05

Megakrana kan løfte 1350 tonn

Megakrana kan løfte 1350 tonn Foto: BMS Heavy Cranes A/S

Som vi tidligere har skrevet om, har vi bestilt en svær kran til å løfte opp Randklev bru fra Gudbrandsdalslågen. 

Leverandøren vår holder til i Danmark, og krana skal transporteres på båt til Oslo. Derfra skal den kjøres på vogntog videre til Ringebu. Den skulle ha vært på plass mandag, men dette ble noe utsatt fordi det var meldt svært dårlig vær rundt kysten av Danmark i helga.

Vi regner ikke med at denne forsinkelsen får noen konsekvenser for arbeidet med å gjenåpne Dovrebanen gjennom Ringebu. Når krana er på plass vil det bli oppbemannet med personell, som kan montere og ta igjen for noe av den tapte tiden.

Vi vil også ha en drone som filmer ankomsten, slik at interesserte medier kan få videobilder av dette fra oss. Vi skal også dronefilme når bruelementene løftes opp av elva. Planen er at dette arbeidet kan begynne noen uker etter at krana er på plass. 

Skal løfte bruelementene på land

Vi forbereder nå løfteoperasjonen av de to bruelementene, som hver veier 270 tonn. Til å hjelpe oss med dette har vi måttet leie en stor kran fra Danmark da det ikke finnes store nok kraner til en slik løfteoperasjon i Norge. Krana som skal benyttes er en Liebherr LR 11350. 

Krana har en totalvekt på ca. 1450 tonn, og opereres av en sjåfør som sitter inne i krana. En Supervisor er på plassen og dirigerer den. Kranbommen, som skal løfte bruelementene, har en lengde på 84 meter. Den har en kløftekapasitet på 329 tonn på 58 meter, som er avstanden fra senter kran til løftet, det vil si den midterste bruseksjonen.

Vi har leid kranen fra BMS Heaavy Cranes AS, og det er Crane Norway som skal montere krana og løfte bruelementene opp fra Gudbrandsdalslågen. 


Publisert: 17. oktober 2023 klokken 15:05