Follobanen åpen for trafikk

Oppdatert 28. mai kl. 16:30: Etter hendelsen i Blixtunnelen på mandag, valgte Bane NOR å stenge Follobanen torsdag ettermiddag. Siden har begge tunnelløp blitt nøye sjekket. Søndag ettermiddag åpnet Follobanen for trafikk igjen.

  • Nyheter og aktuelt

Publisert: 25. mai 2023 klokken 16:34

Oppdatert: 28. mai 2023 klokken 10:46

follobanen inne fra Blixtunnelen

Etter hendelsen i Blixtunnelen på mandag besluttet Bane NOR å stenge Follobanen. Søndag ettermiddag var begge tunnelløp åpen for trafikk igjen. Foto: Foto: Nicolas Tourrenc, Bane NOR

- Vi har utbedret begge tunnelløp i Blixtunnelen, og kan åpne Follobanen for trafikk. Vi har prioritert ett løp av gangen slik at vi kunne kjøre tog i det ene mens vi jobbet med det andre, sier Lars Berge, områdedirektør i Bane NOR. 

Fredag kveld åpnet det første tunnelløpet for trafikk, og søndag ettermiddag åpnet det andre for trafikk igjen. Noen togavganger vil være innstilt ut søndag, til togtrafikken er i normal drift.

Siden tunnelen ble stengt torsdag har begge løp blitt grundig inspisert og lekkasjepunktene i taket har blitt dekket med glassfiberplater for å lede vannet vekk fra strømkabelen. Lekkasjene skal tettes helt med injeksjonsmasse og vi jobber med en plan for dette arbeidet. Vi har også utbedret skader vi har funnet på strømkabelen.

Du finner mer informasjon om togtrafikken på vy.no(├ąpnes i ny fane)

Hva skjedde på mandag?

Årsaken til togstansen på mandag er at det igjen har dryppet alkalisk vann fra tunneltaket. Det førte til at en strømkabel røk, falt ned og kom i kontakt med toget. Et tog med 70 passasjerer ble stående fast i tunnelen. 

- Vi må derfor kontrollere hele anlegget grunnet risiko for ny nedrivning av strømkabel. Vi ønsker ikke at mandagens hendelse, der passasjerene ble sittende i flere timer, skal gjenta seg, derfor ble Follobanen stengt torsdag ettermiddag, sa Berge da tunnelen ble stengt for trafikk.

Hva er alkalisk vann?

Når vannet er alkalisk har det oppstått en kjemisk reaksjon av vannet.

I Follobanetunnelen har denne reaksjonen skjedd mellom vann og tilbakefyllingsmassen som er sprøytet inn for å fylle hulrommet mellom betongelementene i taket i tunnelen.

Dette har gjort det alkalisk (basisk)(├ąpnes i ny fane) og etsende. Disse dryppene førte til at strømkabelen røk mandag 22. mai, falt ned og kom i kontakt med toget. 

Det er ikke store mengder vann som drypper fra taket i tunnelen, men dersom det treffer de riktige stedene, kan det svekke punkter som gjør at oppheng eller kabler i taket svekkes.


Publisert: 25. mai 2023 klokken 16:34

Oppdatert: 28. mai 2023 klokken 10:46