Norsk jernbane – nå også på Times Square

Vi har sluttet oss til kraftmarkedet Nasdaq Commodities. Nå kan vi handle og levere strøm både billigere og mer forutsigbart til togselskapene.

  • Nyheter og aktuelt

Publisert: 21. desember 2022 klokken 15:31

Oppdatert: 24. februar 2023 klokken 02:00

Bilde av en storskjerm som dekker en hel bygning.

Bane NOR lyser opp på Times Square i New York. Foto: Nasdaq

Når skjermen til Nasdaq på Times Square i New York nylig lyste opp med Bane NORs navn, var det for å ønske norsk jernbane velkommen til det europeiske kraftmarked Nasdaq Commodities. Takk som byr, sier vi.

For det aller meste av togtrafikken i Norge går på strøm, og jernbanen skal etter hvert bli helt elektrisk. Det er Bane NOR som kjøper inn og leverer kraften som driver togene framover. Det skjer helt utslippsfritt, energi- og arealeffektivt.

Strømmen som brukes av jernbanen i dag er handlet inn over flere år – til helt andre kostnader enn dagens høye kraftpriser. Dermed betaler togselskapene mindre for strømmen i dyre tider – og noe mer hvis prisene skulle stupe. Det viktigste for operatørene er at de har stabile og forutsigbare kostnader.

Tidligere har Bane NOR handlet kraft i et lite marked bestående av få tilbydere. Dermed kunne vi ikke alltid handle når vi ønsket, eller så mye vi ønsket, til den rette prisen.

– I dette markedet får vi langt flere aktører som selger strøm. Det betyr at vi kan sikre enda bedre forutsigbarhet for norsk jernbane; både til togselskapene og oss selv. Vi drifter jo togstasjonene og den øvrige infrastrukturen, sier Johnny Glærum, fagansvarlig kraftmarked og finansiell energihandel, i Bane NOR.

Han forteller at Nasdaq er en standardisert markedsplass med mange aktører.

– Før måtte vi inngå avtale med hvert enkelt selskap. Det krevde mye arbeid og oppfølging fra oss. Nå har vi et standardisert oppsett, som gjør at vi kan handle raskere med alle, på en trygg måte, sier Glærum.

Fakta – Nasdaq Commodities

Dette er en råvarebørs som opererer fra Oslo, med rundt 250 medlemmer fra over 20 land. Her tilbys varer innen blant annet europeisk kraft, gass, fornybar energi og sjømat. Medlemmene er eksempelvis energiprodusenter, kraftkrevende industri, fond, investeringsselskaper og finansinstitusjoner.


Publisert: 21. desember 2022 klokken 15:31

Oppdatert: 24. februar 2023 klokken 02:00