Follobanen stengt til 27. desember

På grunn av varmgang og røykutvikling i et teknisk anlegg ved Ski er Follobanen stengt frem til morgenen tirsdag 27. desember. Togtrafikken går mellom Oslo og Ski på Østfoldbanens gamle linje.

  • Follobanen
  • Nyheter og aktuelt

Publisert: 20. desember 2022 klokken 14:42

Oppdatert: 24. februar 2023 klokken 02:00

Bilde fra innsiden av en togtunnel.

Foto: Nicolas Tourrenc, Bane NOR

Den nye Follobanen er midlertidig stengt på grunn av strømproblemer. Banen åpner etter planen tirsdag 27. desember. Frem til åpning vil togtrafikken kjøres over Østfoldbanen. Det sikrer togtrafikken mellom Østfold, Follo og Oslo, men det blir dessverre innstillinger på en del avganger på togene på L2, RE20, R21 og R22. Togene mellom Ski og Oslo S på linje R23 er innstilt i sin helhet. Hvilke tog som kjøres finner du på vy.no eller i Vy-appen.

– Vi beklager overfor de reisende som hadde fortjent full togkapasitet på den nye Follobanen fra dag en. Vi jobber med å finne årsaken til brannen i koblingshuset ved Ski stasjon, og har flere teorier som vi nå tester ut for å kunne rette feilen så raskt som mulig, sier Lars Berge, direktør for Bane i Bane NOR. 

Redusert togtilbud 27. desember til 1. januar

For å sikre god stabilitet i Blix-tunellen vil det i perioden 27. desember 2022 til 1. januar 2023 være redusert togtilbud på Follobanen. Togene på linje R23 Ski – Oslo S – Ski vil være innstilt. Togene på Linje R 22 Rakkestad – Mysen – Oslo S – Mysen – Rakkestad vil være innstilt på strekningen Ski – Oslo S. Kundene bes om å ta andre tog i perioden.

– Vi ønsker å teste driftsstabiliteten på banestrekningen før vi åpner trafikken for fullt igjen, og det er årsaken til at det dessverre blir redusert togtrafikk mellom 3. juledag og 1. januar, sier Berge.

Fra og med om morgenen mandag 2. januar kjører alle tog som planlagt gjennom Blixtunnelen.

Jobber på spreng for å rette feilen

Det er store skader på strømforsyningsanlegget til Blixtunnelen. Bane NOR vil i dagene før jul, gjennom julehelgen og i romjulen jobbe for fullt med å rette feilen slik at Follobanen kan åpne for full trafikk. Når arbeidene med å rette feilen er avsluttet, vil anlegget gjennomgå omfattende testing for å forhindre fremtidige feil. Blant annet skal det kjøres test-tog uten passasjerer på strekningen før banen åpnes for trafikk om morgenen 27. desember.

I dagene før varmgang og røykutviklingen i koblingshuset på Ski var det flere hendelser knyttet til signal- og strømanlegget på Follobanen.

– Arbeidet med å åpne Follobanen igjen for fullt har førsteprioritet hos oss nå slik at de reisende kan få et best mulig togtilbud.  Vi forstår godt at togkundene er frustrerte, og vi er også skuffet over denne situasjonen, sier Lars Berge.

Follobanen åpnet 12. desember 2022. Den nye dobbeltsporede ekspresslinjen halverer reisetiden fra 22 til 11 minutter mellom Oslo og Ski. Utbyggingen av Follobanen ble påbegynt i 2015 og den 22 kilometer lange Blixtunnelen, er Nordens hittil lengste jernbanetunnel.


Publisert: 20. desember 2022 klokken 14:42

Oppdatert: 24. februar 2023 klokken 02:00