Perfekt landing for ny bru i Skien

Hektisk og vellykket er prosjektlederens oppsummering av helgas kjempeløft i Skien. En ny stålbru er heist på plass, og den 105 år gamle bjelkebrua er historie.

  • Nyheter og aktuelt

Publisert: 25. august 2020 klokken 12:57

Oppdatert: 2. mars 2023 klokken 02:01

En diger kran heiser en stor bru på plass over et jernbanespor.

Den nye brua på 64 tonn blir heist på plass. Det tyngste løftet var et betongtrau på 69 tonn som ligger under brua for å ta av for trykkreftene når togene bremser. Foto: Knut Hvila Solhaug

Med 72 togfrie timer til rådighet satte Bane NOR og NRC Group i gang på Nylende sør for Skien stasjon torsdag 20. august. Fylkesvegen skulle stenges, kran rigges opp og alt legges til rette for å fjerne den gamle jernbanebrua med søyler og pilarer, sage ned landkarene, heise på plass ny bru og bygge opp igjen spor og øvrige anlegg. Deadline var natt til mandag, da togene skulle begynne å kjøre igjen.

– Helga ble som forventet: Hektisk og vellykket. Noen få ting tok litt lenger tid enn planlagt, blant annet fikk vi et opphold på et par timer fredag på grunn av tordenvær. Arbeidsfolkene stod på og hadde full kontroll på fremdriften, sier Bane NORs prosjektleder Rune Jensen. Han trekker frem et svært godt samarbeid med entreprenøren NRC og deres underleverandører.

Han forteller at mellom 50 og 60 fagfolk var på plass fra start, og til enhver tid var rundt 20 personer i sving på anleggsplassen.

– Det blåste godt da de heiste inn nybrua på 64 tonn, men det gikk helt etter planen, sier Jensen. Brua har pukk under sporet, slik at togene kan kjøre stabilt og komfortabelt over. De neste seks ukene skal veibanen senkes slik at makshøyden under brua blir den samme som før. NRC har også kontrakt på denne delen av jobben.

Den gamle bjelkebrua er sendt til gjenvinning. Etter 105 års tjeneste og utallige påkjørsler av høye kjøretøy har den gjort sitt. Prosjektlederen håper at den nye brua får et like langt liv.


Publisert: 25. august 2020 klokken 12:57

Oppdatert: 2. mars 2023 klokken 02:01