NRC skal oppgradere Nittedal stasjon

Vi har signert kontrakt med NRC Norge AS om oppgraderingen av Nittedal stasjon. Det betyr flere togavganger og flere godstog fra 2022.

  • Nyheter og aktuelt

Publisert: 27. november 2020 klokken 10:47

Oppdatert: 2. mars 2023 klokken 02:01

Kontrakten er en totalentreprise og har en verdi på 220 millioner kroner. Den omfatter både planlegging (prosjektering) og utbygging. De forberedende arbeidene starter i desember 2020 og det er planlagt at oppgraderingen av Nittedal stasjon er ferdig i løpet av august 2022.

Viktig del av storsatsing på Gjøvikbanen

Arbeidet som skal gjøres på og rundt Nittedal stasjon de neste to årene er en del av en større satsing på Gjøvikbanen. Oppgraderinger langs hele banestrekningen gjør at det fra høsten 2022 blant annet blir mulig å kjøre ett persontog i timen mellom Oslo og Jaren og Oslo og Gjøvik. I tillegg øker det kapasiteten for gods.

Omfattende arbeider

Prosjektet omfatter et bredt spekter av arbeidsoppgaver. Den gamle gangbrua over sporene skal rives og det skal bygges en ny, inkludert heis og trapp. Det blir bygd to nye plattformer som er 220 meter lange.  I retning Oslo blir sporet på stasjonen forlenget fra 340 meter til 640 meter.

Kontaktledningsanlegget skal oppgraderes med nye master og ledninger, og stasjonen skal gjøres klar for innføring av det digitale signalsystemet ERTMS ved å legge kabelkanaler og fundament for nytt el-hus. Det skal legges nye spor og fire nye sporveksler, i tillegg til at det skal bygges en støttemur mot Sørliveien. Parkeringsplassene på både nord- og sørsiden av stasjonen skal utvides.

Erfaren entreprenør

NRC Group er et av Nordens største entreprenørfirma innen banerelatert infrastruktur og Bane NOR ser fram til samarbeidet.

- Vi er veldig fornøyde med å ha fått inn en erfaren jernbaneentreprenør som nå også skal stå for prosjekteringen i form av en totalentreprise. NRC har skissert et godt opplegg for samhandling med sine partnere, og også med oss i Bane NOR. Vi gleder oss til å ta del i et godt samarbeid, og klør etter å komme i gang med denne moderniseringen av Nittedal stasjon, sier Tom-Erik Rørheim, prosjektleder for Nittedal stasjon i Bane NOR.

Arild Moe, som er administrerende direktør i NRC Group Norge takker Bane NOR for tillitten og tildelingen av en betydelig kontrakt.

- Ved utbyggingen av Nittedal stasjon vil vår tverrfaglige ekspertise, samt erfaring med lignende prosjekter, komme både oss og byggherren til gode, sier Arild Moe i NRC Group Norge

Universell utforming

Når oppgraderingen av Nittedal stasjon er ferdig vil den være universelt utformet, det vil si at den er tilrettelagt for alle typer brukere, inkludert blant annet blinde og rullestolbrukere. I Norge er bare 31 av 334 jernbanestasjoner universelt utformet, og 96 er tilrettelagt for rullestolbrukere. Bane NOR jobber hele tiden for å forbedre tilbudet for alle passasjerer.

- Vi er stolte av at Nittedal stasjon blir universelt utformet, og gleder oss til å kunne ønske alle slags passasjerer velkommen hit og velkommen om bord på togene fra august 2022, sier Tom-Erik Rørheim.

Digitalt – den nye normalen

Signering av kontrakten ble gjennomført digitalt av konserndirektør for Utbygging, Stine B. Ilebrekke Undrum og konsernsjef i NRC, Henning Olsen. Dette er også første gang Bane NOR signerer en kontrakt digitalt.

- I 2020 er digital signering på plass på de fleste arenaer, og store kontrakter i det offentlige er intet unntak. På den måten klarer vi også å ivareta smittevernet på en god måte, selv om vi selvfølgelig aller helst skulle møttes og delt en kake for å feire denne milepælen sammen, sier prosjektleder Rørheim.


Publisert: 27. november 2020 klokken 10:47

Oppdatert: 2. mars 2023 klokken 02:01