Holmestrand stasjon er nominert til Nordisk Lyspris

Holmestrand stasjon, som Bane NOR åpnet for trafikk i november 2016, er et av to norske anlegg som er nominert til Nordisk Lyspris 2020.

  • Nyheter og aktuelt

Publisert: 4. mai 2020 klokken 13:40

Oppdatert: 2. mars 2023 klokken 02:01

Kveldsbilde av en opplyst jernbanestasjon

Her ser vi det søndre inngangspartiet til Holmestrand stasjon. Foto: Tomaz Majewski

Nordisk Lyspris arrangeres annet hvert år av de fem nordiske lysorganisasjonene Dansk Center for Lys, Suomen Valoteknillinen SeuraLjostæknifelag Islands, Ljuskultur og Lyskultur. Prisen fokuserer på lysdesign og lysinstallasjoner som fremhever de særegne kvalitetene til nordisk lysdesign. 

Juryen skriver dette i sin begrunnelse for nominasjonen av Holmestrand stasjon:  
«Belysningskonseptet for Holmestrand stasjon fremhever og understreker prosjektets uvanlige arkitektur og unike utforming. Materialbruk for stasjonshallen og tunnelene er videreført til utendørsmiljøet og bruk av betong, cortenstål og tilsvarende fargebruk er gjennomgående. 

Her har en ikke latt seg friste til å flombelyse, men har belyst de riktige delene: Det er lys der en trenger sikkerhetssone og det er ikke i tvil om hvor du skal gå. Lyset er gjemt men samtidig ser det lyst ut i luften rundt og godt vertikalt lys gjør det lett å se hvem du møter i området. Lyset er integrert på mange måter og kombinerer mange fag i en veldig god gjennomføring. Belysning av plassen er veldig fin og lyset fra mastene gjør seg veldig bra mot betongen» 

Årets arrangement finner sted på Unescos Day of Light 16. mai 2020, og det er totalt ti prosjekter fra de fem nordiske landene som konkurrerer om å vinne Nordisk Lyspris 2020. De norske bidragene er Holmestrand stasjon og restauranten Under, som vant Norsk Lyspris i henholdsvis 2018 og 2019. 

-Dette var en hyggelig overraskelse, sier Konserndirektør Utbygging i Bane NOR, Stine Ilebrekke Undrum. At Holmestrand stasjon fortsatt er aktuell for priser, over tre år etter den åpnet for trafikk, er en fjær i hatten til alle involverte.  

-Holmestrand stasjon er spesiell fordi den er bygd 150 meter inne i Holmestrandfjellet. Derfor var det viktig å bygge en stasjon som fremstår som luftig og innbydende for de reisende. Lys er en viktig del av stasjonsutformingen, både utvendig og innvendig. Sammen med Rambøll, som var rådgiver, arkitekt og ansvarlig for lysdesign, la vi ned stor innsats for å finne gode løsninger for lyssetting av stasjonen. Da er det ekstra hyggelig at det blir lagt merke til av fagmiljøet, forteller Undrum.  

Dette er den fjerde nominasjonen til Holmestrand stasjon. Så langt har Bane NOR vunnet to priser og fått en hederlig omtale, og nå venter vi i spenning på kåringen som finner sted 16. mai. 

Priser og nominasjoner   

Vinner av Betongtavlen 2017  
Vinner av Norsk Lyspris 2018  
Hederlig omtale Vakre Vegers pris 2018  
Nominert Nordisk Lyspris 2020  


Publisert: 4. mai 2020 klokken 13:40

Oppdatert: 2. mars 2023 klokken 02:01