Visste du dette om plattformen?

Mange vet ikke at landets togstasjoner har et system som hjelper deg til å stå på riktig sted når toget kommer. Se etter dette neste gang du tar toget!

  • Nyheter og aktuelt
Markeringer på plattformen gir informasjon om hvor det er ledige seter, rullestolrampe, stillesone

Plattformene er tydelig merket på de fleste stasjonene om hvilke vogner som har ledige sitteplasser, hvor det er rullestolrampe, stillesone og plass til barnevogn. Se på skjermen og opplev en smidig av- og påstigning. Husk: Først av, så på. Illustrasjon: Los & Co, Bane NOR

Slik står du på riktig plass

Har du lagt merke til bokstaver som er på plattformen? Eller at de samme bokstavene står på skilt? Dette er det selvfølgelig en grunn til. På samme måte som fly har egne gater og et system for boarding, har faktisk toget det også. Den såkalte sektormerkingen på plattformen kan hjelpe deg med så mangt: 

  • Hvor du finner stillevogn, plass til barnevogn og rullestolrampe.
  • Hvilke vogner som har mange ledige sitteplasser, noen ledige sitteplasser og kun ståplasser.
  • Hvilken sektor du skal stå på for å finne det reserverte setet ditt.

All denne informasjonen finner du på skjermene på plattformen og i NÅ-appen. Når du speider etter tidspunktet toget ankommer stasjonen, kan du i samme slengen få hjelp til en så smidig og rask påstigning som mulig. 

Dermed slipper du å drasse tung bagasje eller hele flyttelasset gjennom vogn etter vogn på leting etter setet du har reservert eller til en ledig plass. Du finner vognen du leter etter umiddelbart og kan gå rett til setet. Effektivt, eller hva? 

Høflighet skaper smidighet

Når påstigning går mer effektivt, blir det smidigere for alle reisende. Jo enklere det er for passasjerer å finne en god plass, jo raskere kommer toget videre og ankommer neste stasjon til riktig tid. 

Hver gang toget blir stående lenger på stasjonen enn planlagt, skapes det forsinkelser i ruta, som påvirker passasjerer på andre stasjoner. Dette gjelder ikke bare når man leter etter ledige seter eller går på feil vogn, men også hvis passasjerer holder dørene når de skal lukkes og når påstigende går på før andre har kommet seg av. 

Dette skaper nemlig kaos som kan forsinke hele ruta. Skjer dette mange ganger på en strekning vil toget til slutt være veldig forsinket til endestasjonen, som igjen skaper trøbbel for mange passasjerer – spesielt de som skal videre med andre tog. 

Derfor oppfordrer vi alle våre reisende til å være høflig mot sine medpassasjerer, slippe folk av før du går på, og følg med på skjermen for å finne alt du trenger av informasjon for en effektiv påstigning. Mindre stress for deg, mer smidig for alle!