Trafikkvakter, psykologer og sykkelreparatører

Trafikkvaktene ved Gulskogen skole i Drammen gjør mer enn å lose små trafikanter trygt over veien. De trøster, oppmuntrer – og innimellom hjelper de til når syklene streiker.

  • Nytt dobbeltspor Drammen-Kobbervikdalen
  • Utbyggingsprosjekt
  • Prosjektnyheter

Publisert: 1. september 2023 klokken 13:35

Kvinne i gul vest hjelper barn over veien.

Britt Berglund (Lions) hjelper sjetteklassingen Julie og en medelev med å krysse Vintergata. -De er ganske hyggelige, de sier hei og sånn, synes Julie Foto: Anne Mette Storvik, Bane NOR

Når Bane NOR hyrer inn trafikkvakter fra Lions Club, går pengene til gode formål, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Trafikkvaktene ved Gulskogen skole i Drammen sørger for sikkerheten i et område med mye anleggstrafikk. 

Endrede planer

- I utgangspunktet skulle vi kjøre ut massene fra arbeidet med togparkeringen en annen vei, ikke forbi skolen. Men fordi andre skulle arbeide samtidig i dette området, måtte vi kjøre forbi Gulskogen skole, forteller Paul Kristian Kristiansen, som har HMS-ansvaret for Bane NOR i Sundland-området.

Mye aktivitet

Dermed tok Bane NOR kontakt med skolen, og fikk leid inn trafikkvakter fra Lions før og etter skolestart.

Gulskogen skole har 630 elever og ligger i krysset mellom Vintergata og Professor Smiths alle. Det ligger også andre skoler i området, og det er mye myke trafikanter som ferdes langs «Proffen».

Følger skoleruta

- Vaktene står her på hverdagene ved skolestart fra 07.45 til 08.45 og ved skoleslutt, fra 12.45 og til 14.30. De har tidligere hatt en lignende jobb for Veidekke, og alle parter var godt fornøyde med løsningen, forteller Kristiansen.

Jente som smiler med trafikk i bakgrunnen

Trafikkvaktene er veldig viktige, spesielt for de som er mindre. Alle bilistene følger jo ikke med, mener Milla Thombson. Hun må krysse Vintergata når hun skal på dansing etter skolen. Foto: Anne Mette Storvik, Bane NOR

Gode formål

- Dette er en fin dugnad for oss å få, det gir gode penger til prosjektene våre (se faktaboks), sier Terje Knudsen som er leder for Lions avdeling i Drammen. 

- Det er så fint at pengene fra oss går til så bra ting, istemmer Kristiansen.

Tre menn foran Gulskogen skole

Fra venstre: Terje Knudsen (leder av Lions i Drammen), Terje Moen (Lions) og Paul Kristian Kristiansen (SK-rådgiver HMS i Bane NOR). Foto: Anne Mette Storvik, Bane NOR

Kald fornøyelse

Avdelingen har 18 medlemmer, men får også hjelp av familiemedlemmer til å rullere på vaktene. 

- Vi sto faktisk vakt i tre år for Veidekke, alle hverdager utenom skoleferiene. Det var tidvis en kald fornøyelse, så vi var veldig glade for å få varmedresser fra Bane NOR, forteller Knudsen med et smil.

Foreløpig går avtalen mellom Bane NOR og Lions ut året, men den kan bli forlenget.

Trøster og motiverer

- Vi får høre mye rart! Både om det som har skjedd på skolen og det som skjer hjemme. Vi trøster så godt vi kan, både de som ikke vil på skolen og de som har hatt en dårlig dag – og av og til fikser vi sykler, forteller Knudsen.

- Vi prøver å motivere og gi råd til de eldste før store prøver. For mange er det jo første gang på grunn av Korona, og det er mye nerver, sier Moen, som synes det er utrolig stas å se glade ungdommer etter tentamen.

-Jeg vet altså ikke hvor den dårlige ungdommen det skrives om er, de er i hvert fall ikke her, slår Knudsen fast.

Det verste for trafikkvaktene er når de ser barn og unge som ikke har det bra.

-Du kan se at noen blir mer og mer duknakket og innesluttet dag for dag, og det er så vondt! Vi prøver å hilse og prate litt, men noen ganger har vi faktisk levert bekymringsmelding til skolen, sier Moen.

Myke trafikanter av alle slag

-Vi har mange «kunder» som vi omtrent kan stille klokka etter, både eldre og mosjonister. Mange av dem setter pris på å slå av en prat, forteller Moen.

Trafikkvakt hjelper mann med gris i bånd å krysse gata

Morten passerer nesten hver dag med grisen sin, og han synes det er mye mindre skummelt å krysse veien når det er trafikkvakter på plass. Foto: Anne Mette Storvik, Bane NOR

Greie trafikanter

- Lastebilsjåførene er jo helt eksemplariske, og mesteparten av bilistene er hensynsfulle, mener Knudsen. Han er likevel fornøyd med at politiet prioriterer kontroller rundt skolene ved skolestart.

Lions-folkene påpeker også mangel på hjelm og refleks for barna når de får anledning.

- Det er litt trist å se alle de voksne som sykler uten hjelm, de er dårlige forbilder, påpeker Knudsen.

Men det er en firbeint trafikant som gir Lions-vaktene hjertet i halsen:

Katt krysser gata

-Det er et mirakel at den katta ikke er blitt overkjørt, sier Moen, om den langhårede katten som stadig dukker opp. Foto: Anne Mette Storvik, Bane NOR

Trenger flere

Lions i Drammen trenger spesielt flere yngre medlemmer.
- Man må stille opp litt for klubben, men vi tar selvfølgelig hensyn til livssituasjonen, sier Knudsen, som anbefaler nysgjerrige til å gå på Lions.com.

Noen av Lions-prosjektene som har fått støtte

-Drammen slalomklubb med bakke for barn og unge
-Drift av lokal turisthytte på Strømsåsen i Drammen
-Bidrag for å få bygget et familie- og kompetansehus på Beitostølen Helsesportsenter. Det vil gi et nytt og bedre tilbud til enda flere barn og unge med   funksjonsnedsettelser. 
-«Mitt valg»: et Lions-program for utvikling av et godt læringsmiljø og læring av sosiale og emosjonelle ferdigheter i hjem, barnehage, skole, AKS/SFO og idrettslag.
-Egen førerhundskole som leverer 12-15 hunder i året
-Internasjonalt hjelpearbeid, se https://www.lions.no
-Nasjonalt friidrettstevne på Marienlyst stadion i Drammen med 170 barn
-Lokale arrangementer med ulike tema

Medlemmene i norske Lionsklubber samler inn penger året rundt for å finansiere arbeidet både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Alle innsamlede midler går til hjelpeaktiviteter, mens drift av organisasjonen finansieres gjennom medlemskontingent.


Skrevet av:

  • Anne Mette Storvik

Publisert: 1. september 2023 klokken 13:35