Siste salve i bergtunnelen

Etter to år med sprengninger i den seks kilometer lange bergtunnelen mellom Drammen og Kobbervikdalen, var det endelig klart for den siste salven fredag 7. januar 2022. Dette var en viktig milepæl i arbeidet med å legge til rette for økt fart og flere avganger på Vestfoldbanen.

  • Vestfoldbanen
  • Nytt dobbeltspor Drammen-Kobbervikdalen
  • Prosjektnyheter
  • Utbyggingsprosjekt

Publisert: 10. januar 2022 klokken 13:48

Oppdatert: 9. februar 2022 klokken 09:45

Bilde av mennesker i vernetøy i en tunnel.

Samling på røysa etter gjennomslaget i bergtunnelen. Foto: Tormod Ugelstad / Bane NOR

Det er Veidekke som er entreprenør for bergtunnelen. Ingeniørgeolog Hilde Kolden fikk æren av å skyte den aller siste salven. På slaget kl. 14.00 var den siste biten med fjell i bergtunnelen historie.

Imponert

Prosjektleder i Bane NOR, Hanne Wiig, var full av lovord over jobben som er gjort. 

– En stor milepæl er nådd. Veidekkes tunneldrivere har gjort en fantastisk innsats i de to årene som sprengningsarbeidene har pågått. I en periode var det sprenging ved ni stuffer, og fremdriften har vært veldig god. Jeg er veldig imponert over innsatsen.

Mindre markering

Da den første salven gikk 19. desember 2019, var det med flere inviterte gjester til stede. Men i dagens situasjon var det bare mulig med en mindre markering for de som var på jobb. Det la imidlertid ingen demper på gleden over å endelig ha kommet gjennom. En velfortjent kakebit ble det også tid til.

Mennesker i vernetøy som forsyner seg med kake

Sprengningene er over, men det var kake igjen. Foto: Tormod Ugelstad / Bane NOR

1800 sprengninger

Selve hovedløpet av tunnelen er seks kilometer lang, men inkludert evakuerings- og servicetunneler er det elleve kilometer med tunnel som er sprengt ut. Totalt er det sprengt rundt 1800 ganger i bergtunnelen, og det er fraktet ut ca. 1,4 millioner anbragte kubikkmeter med sprengstein.

Nå er det vann- og frostsikring som gjenstår i tunnelen. Støpearbeidet er allerede i full sving fra Gulliksrud.


Publisert: 10. januar 2022 klokken 13:48

Oppdatert: 9. februar 2022 klokken 09:45