Campus Nyland: Her forbereder vi oss
Med innføringen av ERTMS får mange jernbaneansatte en ny arbeidshverdag, og mange må samarbeide med helt andre yrkesgrupper enn tidligere. Derfor samler vi all opplæring og kompetanse på Campus Nyland i Oslo.

På Campus Nyland har vi seks simulatorer som brukes i opplæring av Bane NORs egne førere. Øystein Grue, Bane NOR

Campus Nyland ligger nær Nyland stasjon i Oslo. Fasilitetene dekker opplæringsbehovet for alle som skal utvikle, drifte og vedlikeholde ERTMS-utstyrbåde sentralt og i sporet. Morten Schjelderup, Bane NOR
Vi bygger et nytt moderne og felles europeisk signalsystem for hele landet. Dette vil gi store endringer for mange som jobber med å drifte og vedlikeholde jernbanen, styre togtrafikken, og frakte passasjerer og gods.
Med ERTMS går vi fra dagens ca. 330 forskjellige signalanlegg til ett signalsystem som styres fra ett datasenter. Det nye signalsystemet består av tre systemer som skal virke sammen: ett for signal, ett system i togene og ett system for trafikkstyring.
ERTMS er en ny driftsform
Når vi går fra mange ulike signalanlegg til ett felles digitalt system, innfører vi også en ny driftsform på jernbanen. Det betyr at vi kommer til å bygge, drifte, forvalte, overvåke og vedlikeholde jernbanen på en annen måte. Vi får nye arbeidsverktøy, nye arbeidsprosesser og ny ansvarsdeling. Og vi vil trenge ny kompetanse, samtidig som vi trenger kunnskapen og erfaringen som allerede finnes.
Til sammen skal over 6000 personer læres opp i det nye systemet, og mange får en helt ny arbeidshverdag. Endringene betyr også at flere må samarbeide tett med andre yrkesgrupper enn de gjør i dag.
Videreutdanner ansatte på Campus Nyland
For å legge til rette for en god og samordnet opplæring i ERTMS, har Bane NOR samlet all kompetanse på Campus Nyland. Senteret er unikt i Europa. Her finner du både et verksted for togmateriell, et opplæringssenter og et avansert testsenter for alle leverandører.
Opplæringssenteret rommer blant annet en øvingshall med skinner, sviller og alt av utstyr som er ute i sporet. Det har også alle typer serverrom, flere undervisningsrom og seks simulatorer for førere. Fasilitetene dekker opplæringsbehovet for alle som skal utvikle, drifte og vedlikeholde både spornært og sentralt ERTMS-utstyr. Simulatorene brukes i opplæring av Bane NORs egne førere og togledere.
Øvingshallen er tett koblet opp mot ERTMS testlab i hovedbygget på Campus Nyland. Det gjør at også testmiljøet også kan teste ut med fysiske objekter. Det tette samarbeidet og integrasjonen mellom test og opplæring skal sikre oss et til enhver tid oppdatert opplæringssystem med lett tilgang til de beste fagspesialistene nasjonalt og internasjonalt.
All etterutdanning i regi av Bane NOR foregår på Campus Nyland. Grunnutdanning gjennomføres på Jernbaneskolen, mens togselskapene sørger for å etterutdanne sine førere.
Behov for tverrfaglig opplæring
– Med ERTMS har vi tre integrerte systemer som skal virke sammen: ett signalsystem, ett system i togene og ett trafikkstyringssystem for toglederne. På Campus Nyland ønsker vi å bygge forståelse for helheten og de forskjellige fagene som må samhandle for å løse problemer som kan oppstå. Med den nye driftsformen må ansatte utføre arbeidet på en annen måte enn tidligere og samarbeide på tvers av ulike fag, sier Morten Schjelderup, prosjektleder for opplæring i ERTMS-programmet.
Fasilitetene på Campus Nyland legger til rette for at de ulike faggruppene kan møtes. Det finnes serverrom og diagnoseverktøy for IKT, spornært utstyr for signalmontøren, toglederplasser med det nye trafikkstyringssystemet TMS og simulatorer for førere. Utstyret kan brukes både av ansatte som skal ha opplæring, leverandørene som driver med utvikling og testmiljøet som tester systemene både hver for seg og sammen.
– Dette prosjektet handler til syvende og sist om samspillet mellom mennesker, prosesser og teknologi. Vi vet at endring er krevende. Derfor er det så viktig at vi snakker om ERTMS på tvers av fag, og at vi har en møteplass på Camus Nyland for erfaringsutveksling og kompetansebygging. Vi er helt avhengig av dyktige mennesker som tar i bruk de nye løsningene og samtidig sørger for driften på dagens jernbane. Og her på Campus Nyland møter vi på veldig mange dyktige folk, sier Morten Schjelderup.