Raumabanen fyller 100 år

Bane NOR og Jernbanedirektoratet inviterer til folkefest 20. september.

Publisert: 7. mai 2024 klokken 10:34

Kylling bru på Raumabanen i nydelige høstfarger.

Foto: Leif Johnny Olestad/Bane NOR

Få jernbanestrekninger kan skilte med så vakker natur og rik historie som Raumabanen. 

Lonely planet har kåret strekningen til Europas vakreste, og turister kommer fra alle verdenshjørner for å oppleve en togreise gjennom dramatisk landskap og enestående ingeniørkunst.

I 2024 fyller Raumabanen 100 år. Bane NOR og Jernbanedirektoratet ønsker å kaste glans over strekningen, og arrangerer derfor folkefest 20. september.

– Vårt mål er å skape feststemning langs hele strekningen, og vi håper at både naboer og besøkende ønsker å delta på feiringen, sier regiondirektør Kristine Jessen i Bane NOR. 

Raumabanen har en viktig plass i jernbanehistorien.

– Gjennom 100 år har Raumabanen fylt en viktig rolle for person- og godstrafikk til og fra Romsdalen og Mørebyene. Vi i Jernbanedirektoratet gratulerer både banens faste brukere og alle turistene på denne flotte togstrekningen med jubileet, og håper Raumabanen vil fortsette å fylle sin viktige rolle i transportsystemet i mange år framover, sier jernbanedirektør Knut Sletta i Jernbanedirektoratet. 

Foreløpig program for 20. september 2024

  • Kl. 09:00: Folkefesten starter på Dombås stasjon med musikk, taler og underholdning.

  • Kl. 11:45: Festen fortsetter på Bjorli stasjon. Her får fremmøtte blant annet oppleve konsert med Synne Vo.

  • Kl. 13:45: Verma stasjon: Kransenedleggelse, foredrag og musikk.

  • Kl 15:35: Jubileumstoget ankommer Åndalsnes. Her blir det offisielt program frem til kl 18. Festtaler, musikalske innslag og underholdning. Vi holder lokstallen åpen for besøkende.

  • Kl 21:00: Gratiskonsert i Åndalsnes. Denne delen av arrangementet har 18-årsgrense.

For mer informasjon om jubileet, se Rauma kommunes nettside(├ąpnes i ny fane)

Gammelt bilde av Kylling bru på Raumabanen. Bildet er fra anleggstiden fra 1924.

Foto: Norsk Jernbanemuseum

Feirer langs hele strekningen

Folkefesten skal foregå 20. september fra morgen til kveld. Markeringen starter på Dombås stasjon klokka 09 og ender i Åndalsnes på kvelden. 
 
– Vi har et tett og godt samarbeid med kommunene langs strekningen, og sammen håper vi at vi greier å lage en opplevelse som folk som bor langs Raumabanen og besøkende vil huske i lang tid, sier Jessen. 

Feiringen konsentrerer seg rundt et jubileumstog som skal kjøre fra Dombås til Åndalsnes. Jernbanemuseet på Hamar stiller med stålvogntoget, som noen kanskje kjenner igjen fra «Mission Impossible», som ble filmet på Raumabanen. Inviterte gjester fra det offentlige Norge er med om bord. 
 
– Det er også ledige plasser som vi ønsker å gi til befolkningen, og vi kommer tilbake til hvordan vi skal fordele billettene. I denne sammenhengen er toget uansett mest et transportmiddel – den virkelige markeringen skjer på stasjonsområdene, sier Jessen. 
 
I tillegg til markering på Dombås, planlegges det også for arrangementer på Bjorli og Verma. På Bjorli blir det blant annet minikonsert med Synne Vo, og på Verma skal det legges ned kranser på bautaene på stedet. 

Rallare står foran Kylling bru. Bildet er fra 1924.

Foto: Norsk Jernbanemuseum

Folkefest med gratis konsert

Dagen fortsetter på Åndalsnes, der det rigges til med telt utenfor Tindesenteret. Inne i teltet blir det offisielt program frem til klokka 18 med musikk og taler. Lokstallen vil holde åpent for publikum fra kl. 12 til 18, og her kan man blant annet se togmateriell på nært hold, se hvordan arbeid på banen utføres og prøve seg i lokførersimulator.
 
Festen fortsetter utover kvelden fra klokka 21. Teltet utenfor Tindesenteret blir bygget om til konsertlokale med gratiskonsert:  
 
– Vi kan ikke røpe artisten helt ennå, men vi lover at det er et fantastisk band med lokal tilhørighet. Og vi kan garantere dansefot i løpet av kvelden, sier Jessen. 
 
Billetter til gratiskonserten blir annonsert i forkant. Denne delen av arrangementet vil ha 18-årsgrense. 


Publisert: 7. mai 2024 klokken 10:34