Snakker med barna for å unngå ulykker

Når Løven Lukas kommer for å snakke om sikkerhet ved jernbanen, blir det både smil, latter og alvor i Ranheimsfjæra barnehage.

  • Nyheter og aktuelt

Publisert: 8. juli 2022 klokken 14:09

Oppdatert: 24. februar 2023 klokken 02:00

En samling av barn og en kvinne som snakker til dem

Bane NORs Lene Kristiansen Solli og Løven Lukas (Simen Nysæter) snakker med barna i Ranheimsfjæra om sikkerhet ved jernbanen. Foto: Ranheimsfjæra barnehage

Sveinung Bjørgvik fra Bane NOR spør barna om de noen gang har sett et tog, og får et unisont «jaaaa!» tilbake. Ungene roper og vinker til Løven Lukas når den vennlige pelskledte kongen av jernbanesikkerhet gjør entré.

Seks år gamle Ingrid Sandven Morseth er tydelig på hvordan store og små skal forholde seg ved planovergangene:

– Når man ser sånne togskinner, med sånne bånd, da må en vente til de åpner seg før en går over, forklarer hun til NRK Midtnytt.

Gå over eller under jernbanen

Terje Grude Mjølhus (5) kan tilføye nylig tilegnet dybdekunnskap om hvor folk kan krysse sporet:

– Det finnes tre-fire forskjellige måter å gå over på: over, under, og der det er port, og der det er uten port, forklarer han.

Jens Høyen (5) kommer med en viktig presisering overfor NRK Midtnytt:

– Hvis det ikke er noe skilt eller noe sånt, da må en høre hvis lokomotivet tuter, sier han, og kaster et langt og ettertenksomt blikk ut i rommet.

Fem nestenulykker med barn

På Ranheim i Trondheim er det flere planoverganger der trafikanter kan krysse jernbanesporene. I det folkerike området ligger det flere skoler og barnehager, med unger som stadig bruker bruer, underganger eller planoverganger for å komme seg over sporene.

– Vi har sett fem tilfeller på Trønderbanen i år der unger har stått i sporet når toget har kommet kjørende. Det er flaks at det har gått bra, sier Sveinung Bjørgvik, sikkerhets- og kvalitetsrådgiver i Bane NOR.

Hvitt signal ved planovergangene

Derfor reiser han og kollegene rundt til skoler og til barnehager i området med følgende budskap: bruk bruer og undergangene for å krysse jernbanen, der det finnes. Skal du gå over ved en planovergang, må du ha med deg en voksen.

Husk også at signalet ved planovergangen lyser hvit når det er klart, og rødt når toget kommer.

– Vi snakker også om usikrede planoverganger hvor vi må stoppe, se og lytte etter toget. Vi formidler dette på en enkel måte og viser bilder for at barna skal kjenne igjen stedene i nærheten og forstå budskapene våre, forklarer Bjørgvik.

– Magisk med tog

Bane NOR jobber for å spre ulykkesforebyggende informasjon over hele landet. Og Løven Lukas tar naturligvis toget for å besøke unge trafikanter i øst, vest, midt og nord. På Ranheim ble besøket godt mottatt, både av barna og de ansatte.

– Det er fantastisk bra. Vi er en barnehage som har jernbanesporet rett ved oss, og synes det er veldig fint med et opplegg for små barn, forteller Grethe Eidem, fagleder i Ranheimsfjæra barnehage, til NRK Midtnytt.

Hun sier at barna var veldig med på opplegget, og at det var artig å se. Faglederen forteller at jernbanen er en nær nabo for mange av ungene på Ranheim.

– Noen bor rett ved broa, noen har gått undergangen, og noen synes tog er helt magisk, forteller Eidem.

FAKTA - Nestenulykke på planovergangen ved Være, tirsdag 7. juni 2022:

Fører av toget så det kom løpende et menneske mot planovergangen og startet oppbremsing. Rett etter så føreren at det sto et lite barn på sporet, og aktiverte nødbremsen umiddelbart.

Toget stoppet rundt syv meter fra barnet. Personen som kom løpende løftet barnet vekk fra skinnegangen.

Heldigvis var det midlertidig nedsatt hastighet på strekningen, så toget kom kjørende i kun 40 km/t før lokfører begynte å bremse. Det ble anslått at barnet kun var tre-fire år gammelt.


Publisert: 8. juli 2022 klokken 14:09

Oppdatert: 24. februar 2023 klokken 02:00