Jernbanen i Europa støtter i en kritisk situasjon

Hele jernbanefamilien i Europa mobiliserer. Onsdag lyssatte vi Østbanehallen på Oslo S for å markere solidaritet og støtte til det ukrainske folk.

  • Nyheter og aktuelt

Publisert: 9. mars 2022 klokken 10:08

Oppdatert: 24. februar 2023 klokken 02:00

En stasjonshall med rulletrapper og en heldekkende lysvegg opplyst i blått og gult

Flere selskaper viser støtte ved å lyssette bygninger. Her er Østbanehallen lyssatt i de Ukrainske fargene. Foto: Bane NOR Eiendom

Bane NOR har sendt støtteerklæringer til våre kollegaer på den ukrainske jernbanen hvor vi har tilbudt vår hjelp. Krigen i Ukraina har engasjert kollegaer i jernbaneselskaper over hele Europa. Tiltakene som er igangsatt, varierer fra land til land. Det settes opp gratis evakueringstog fra den polske grensen og det er gratis å reise med tog for alle ukrainere over nesten hele Europa. Flere selskap viser støtte ved å lyssette bygninger, bruk av det ukrainske flagget i interne og eksterne kanaler og økonomiske bidrag. I dag ble Østbanehallen på Oslo S lyssatt i blått og gult for å markere solidaritet med det ukrainske folk og motstand mot krigen.

– De humanitære lidelsene berører og engasjerer oss alle. Det er vondt å se tv-bilder av kvinner og barn på flukt, ødeleggelse og død. Det er naturlig at man kjenner et behov for å hjelpe og vise støtte til det ukrainske folk som er i en fortvilet situasjon, sier konsernsjef Gorm Frimannslund.

Russiske jernbaner suspendert fra UIC

Gorm Frimannslund er president i den europeiske lobbyorganisasjonen for uavhengige infrastrukturforvaltere (EIM).

– Vi har hatt en aktiv rolle i de europeiske jernbaneorganisasjonene siden invasjonen startet. Forrige mandag sendte vi støttebrev til våre kollegaer i Ukrzaliznytsia (Ukrainian Railways) hvor vi uttrykte vår støtte og tilbød hjelp. Vi fikk svar umiddelbart. De ba oss gjøre alt vi kan for å bistå dem og bidra til at russiske jernbaner blir suspendert fra de internasjonale organisasjonene, da jernbanen er en del av krigføringen, forteller Frimannslund.

Bane NOR og RZD (de russiske jernbaner) er medlemmer av den internasjonale jernbaneunionen (UIC).

– RZD er nå suspendert av UIC, noe som betyr at de inntil videre ikke har mulighet til å koordinere seg med andre jernbaneaktører i Europa. Det er en beslutning vi støtter, sier Frimannslund.


Publisert: 9. mars 2022 klokken 10:08

Oppdatert: 24. februar 2023 klokken 02:00