Bane NOR vinner europeisk pris for arbeidet med digitalisering

Bane NOR er kåret til vinner av European Railway Award 2022 for arbeidet med nytt digitalt signalsystem på jernbanen (ERTMS).

  • Nyheter og aktuelt

Publisert: 8. februar 2022 klokken 19:00

Oppdatert: 24. februar 2023 klokken 02:00

To menn kledd i mørk dress overrekker en pris til en direktør i Bane NOR

I dag mottok Bane NOR European Railway Award for banebrytende arbeid med nytt digitalt signalsystem, ERTMS. Bak prisen står europeiske togselskaper og leverandører til jernbanen. Foto: CER

European Railway Award hedrer enestående prestasjoner i utviklingen av en økonomisk og bærekraftig togtransport. Bak prisen står sammenslutningen av europeiske jernbaneselskaper (CER) og europeiske jernbaneleverandører (UNIFE). Bane NOR får prisen European Railway Award’s Trailblazer Award for ERTMS-programmet.

– Det er veldig stas å motta denne prisen! Norge er først ut med å bygge ett felles signalsystem for hele landet. Det blir lagt merke til! Utmerkelsen viser at vi baner vei i Europa og at satsingen har betydning ut over våre egne grenser, sier Sverre Kjenne, konserndirektør for Drift og teknologi i Bane NOR.

Juryen: - Bane NOR utmerker seg i Europa

Han påpeker at det er ekstra stort å vinne prisen i forlengelsen av det europeiske jernbaneåret hvor jernbanens betydning for klima- og miljøvennlige reiser har fått spesiell oppmerksomhet.

Juryen som har tildelt prisen for 2022 til Bane NOR består av administrerende direktører i jernbaneselskaper og hos jernbanens leverandører, beslutningstakere i EU, tidligere vinnere og utvalgte journalister.

– Bane NORs ERTMS-program utmerker seg med den omfattende og helhetlige tilnærmingen til digitaliseringen av signalsystemet på norsk jernbane. Det gjelder både hvordan Bane NOR oppgraderer infrastrukturen og hvordan de jobber med testing, trening og opplæring. Ambisiøse prosjekter som dette er banebrytende for hele den europeiske jernbanesektoren, sier daglig leder Alberto Mazzola i CER og generaldirektør Philippe Citroën i UNIFE.

Støtte til viktig innsats i sårbare områder

Med prisen følger 10 000 euro (ca. 100 000 norske kroner) som skal doneres til et veldedig formål. Bane NOR har valgt å donere pengene til Ingeniører uten grenser, en ideell organisasjon som bidrar med ingeniørkompetanse og bruk av teknologi i bistandsarbeid.

– Teknologi og bærekraftig infrastruktur ligger vårt hjerte nært. Derfor har vi valgt å gi pengene til Ingeniører uten grenser som jobber for å gjøre teknologi, infrastruktur og ingeniører tilgjengelig i sårbare områder, sier Sverre Kjenne.

Daglig leder i Ingeniører Uten Grenser, Marianne Nilsen Sturmair er svært glad for donasjonen.

- Dette er en støtte til konkret innsats for mennesker i sårbare områder i verden, gjennom våre ingeniørers bidrag til rent vann, fornybar energi og annen klimasmart og menneskevennlig infrastruktur. At Bane NOR som har grønn infrastruktur som sin kjerneoppgave velger å gi prispengene til vårt arbeid betyr mye, forteller hun.


Publisert: 8. februar 2022 klokken 19:00

Oppdatert: 24. februar 2023 klokken 02:00