Fem grunner til å ta toget - og en grunn til å la være

Velger du tog er du på lag med miljøet. Har du lyst til å skryte av at du er en klimaforsvarer og få flere til å ta tog? Her er alt du trenger for å overbevise naboen og den litt kranglete onkelen din om at tog er fremtiden.  

  • Nyheter og aktuelt

Publisert: 23. juli 2021 klokken 12:00

Oppdatert: 5. mars 2023 klokken 15:17

CO2-utslipp: Jernbanen er utslippsfri. Eller for å være helt presis: nesten alt av jernbanen er utslippsfri og de få dieseltogene som går jobber vi for å få vekk. I disse dager gjør vi om Trønder- og Meråkerbanen slik at det kjører elektriske tog her, også, akkurat som på alle de mest brukte togstrekningene. Det er bra for klimaet; det vet jo alle.

Mindre energi: Alle vet at høyt energibruk er dårlig nyheter for miljøet. Klapp deg selv på skulderen og vit at mens alt på veiene står for over halvparten av energien som brukes i transportsektoren, er du på lag med toget som bare står for én liten prosent. Toget bruker dessuten mindre og mindre energi, fordi vi har funnet opp EREX, som sparer 30% av all energien toget bruker.

Mikroplast: Bildekk er hovedkilden til mikroplast i Norge. Tar du toget har du god samvittighet fordi du vet at jernbanen ikke sender plast ut i naturen – stålhjul på stålskinner gir null mikroplast.

Eksos og svevestøv: Har du lagt merke til hvor ren luften er der toget snirkler seg langs for eksempel en elv eller oppover et dalføre? Eksos og svevestøv er det biler som lager, ikke tog. Hvis ingen trengte ta bilen til jobb kunne vi til sammen fått 15,200 år ekstra leveår.

Mer tid til deg: Sitter du i kø på vei til jobb genererer du forurensning og irritasjon nok til å øke blodtrykket både for deg selv og alle de andre på veien. På toget kan du jobbe, lese, høre eller bare være. Du får rett og slett mer tid til deg selv.

Derfor skal du ikke ta toget: Ok, det er mulig å være mer miljøvennlig enn å kjøre tog. Om du er opptatt av å være helt utslippsfri så er det ingenting som slår det å sykle eller å ta beina fatt. Men, liker du ikke å ha på sykkeltights og du kanskje skal litt lengre avstander, kan du sitte på toget med god samvittighet. Om bord kan du bruke tiden på det du vil. 


Publisert: 23. juli 2021 klokken 12:00

Oppdatert: 5. mars 2023 klokken 15:17