Feiende flott festivitas i nydelig natur

Prustende damptog opp stigningene. Vakker natur. Folkefest på perrongene. Et tog som ble tatt imot av blide ordførere. Helgens 100-årsjubileum for Dovrebanen ble en suksess.

  • Nyheter og aktuelt

Publisert: 20. september 2021 klokken 14:21

Oppdatert: 5. mars 2023 klokken 15:17

Et gammelt damptog på vei over en bru i et vakkert terreng med elv, åssider og skog.

Jubileumstoget på en bru gjennom Drivdalen. Foto: Vegard Antonsen

Bane NORs senior kommunikasjonsrådgiver Dag Svinsås fulgte hele helgens jubileumsarrangement fra start til mål. Her deler han både egne og andres inntrykk etter inntak av så vel festmat som kullrøyk, nærkontakt med kongelige, regjeringsmedlemmer, ordførere og andre feiende flotte folk som møtte opp for å feire Dovrebanen:

Opplegget startet fredag formiddag da jubileumstoget gjorde et grovt forsøk på å mørklegge Dombås. Den første røyken som steg opp var kullsvart, før den gråhvite dampen tok over. Vaiende flagg mot rødmende høstfarget natur utgjorde en vakker ramme da jubileumstoget steg oppover bakkene mot Dovreplatået.

For mange ble nok HKH kronprins Haakons tale på Hjerkinn et høydepunkt – akkurat samme dag og på samme sted som hans oldefar, HM kong Haakon VII, åpnet Dovrebanen for 100 år siden. I tråd med koronarestriksjoner gikk kronprinsen gjennom vognene og pratet med noen av gjestene. Likeledes var det ingenting å si på kontakten han fikk med utstillerne og andre på stasjonene før han gjorde vendereis nettopp på Hjerkinn.

Også samferdselsminister Knut Aril Hareide var med på jubileet og talte til folket mellom hornorkester og rapmusikk på Hjerkinn.

Utfordrende seminar om jernbane og samferdsel

Det var knyttet stor spenning til samferdsels- og næringslivsseminaret på Oppdal fredag ettermiddag. Og det innfridde. Tre spennende foredragsholdere ble avløst av et panel som ble til dels kraftig kjørt av en vel forberedt debattleder Øystein Syrstad innen de fleste fasetter av jernbanefaget.

Vår utsendte medarbeider noterte seg følgende hightlights fra innledningsforedragene:

– Tog er den beste transportformen til å ta oss inn i fremtiden uten å skade den, sa Dan Olofsson, Head of Tendered Services, SJ Sverige.

– De som jobber på jernbanen, er stolte av arbeidsplassen sin. Og jernbanen er utrolig viktig for lokal sysselsetting, uttalte varaordfører Marit Bjørkås, fra Rennebu kommune.

– Vi ønsker oss mer gods på bane. Dovrebanen sparer ASKO for ca. 20 lastebiler over Dovrefjell hver dag. Det er bra for både miljøet og trafikksikkerheten, fortalte John Strand, administrerende direktør for ASKO Transport.

Før den selvsamme Strand fulgte opp med følgende løfte:

– Toget betyr vanvittig mye for oss. Vi skal være med dere i 100 år til.

Festfyrverkeri av musikalske opptredener

Lørdag fortsatte den nostalgiske triumfferden nedover Gauldalen til folkefester på Berkåk (nyåpning av stasjonspark og perronger), Støren (fokus på nye spor for togparkering og togverksted, investeringer til mellom 800 og 900 millioner kroner), dans og visesang på Melhus før det hele ble avsluttet på Trondheim S med gode taler og et festfyrverkeri av en opptreden fra yngre musikalkrefter.

Her ble Waterloo fremført på en måte som kan få ABBA til å revurdere behovet for comeback.

Takk til fremmøtte og samarbeidspartnere

Konsernsjef i Bane NOR, Gorm Frimannslund, oppsummerte helgen på følgende måte:

– Feiringen av Dovrebanen 100 år var en viktig markering av hva jernbanen betyr for landet. Det engasjement og den begeistring vi har opplevd forteller også om vår betydning fremover. En stor takk til alle gjester, fremmøtte og ikke minst alle som har bidratt til å gjøre feiringen mulig.

Og konserndirektør Sverre Kjenne er ikke mye snauere:

– Hjertelig takk for et fantastisk arrangement Dovrebanen 100 år! Jeg har sjelden sett så mange fornøyde mennesker samlet. Takk til dere alle for et strålende arrangement!

Områdedirektør Thor Brækkan var den formelle eier av prosjektet og er kjempefornøyd etter de to dagene:

– En stor takk til Jernbanedirektoratet, Norsk Museumstog, SJ Nord og kommunene Dovre, Oppdal, Rennebu, Midtre Gauldal, Melhus og Trondheim for et godt samarbeid om dette arrangementet.


Publisert: 20. september 2021 klokken 14:21

Oppdatert: 5. mars 2023 klokken 15:17