Bane NOR i koronaens tid

Noen årstall skinner med en selvbevisst glød fra historiebøkenes sider, som egne små fortellinger. Andre år er bare vonde og lange. Her er historien om et langt år i jernbanens tjeneste.

  • Nyheter og aktuelt

Publisert: 30. april 2021 klokken 07:00

Oppdatert: 5. mars 2023 klokken 15:17

Illustrasjon til artikkelen

Foto: Illustrasjon: Marianne Henriksen, Bane NOR

Januar 2020 var en mørk og regnfull måned. Mens noe usynlig og foruroligende spredte seg fra torg til gater og hus i en ukjent kinesisk by, åpnet himmelen seg her hjemme på berget.

815 millimeter regn falt over Bergen. Nordlendingene fikk en nedbørsøkning på 288 prosent – mot normalt. På Østlandet ble det satt varmerekorder som fikk skientusiastene til å rive i stykker kondomdressene og spise blå swix i ren frustrasjon.

I Bane NOR hersket det imidlertid forsiktig optimisme. Et klokt og tallkyndig hode hadde regnet ut jernbanens punktlighetstall for 2019, som viste seg å være litt bedre enn forventet. Dette ble ivrig formidlet til VG og øvrig presse, som brakte nyheten ut til det norske folk.

På månedens siste dag tok samferdselsminister Knut Arild Hareide grep i Vestfold. Grepet ble tatt rundt en spade, og den ble stukket i jorda. Det ble et lite løft for statsråden, men et stort løft for jernbanen. Full av lovord skuffet han i gang utbyggingen av 13,6 kilometer dobbeltspor mellom metropolene Nykirke og Barkåker.

«Coronaen» kommer!

Samme dag kunne vi lese en advarsel mot «corona-viruset» på Bane NORs nettside, som også siterte anbefalinger fra Helsedirektoratet. Rådene gikk til dem som akkurat hadde returnert fra opphold i Kina: «utvikler du tegn på virusinfeksjon innen 14 dager etter hjemkomst, ta kontakt med lege!»

I samarbeid med Folkehelseinstituttet (FHI) hadde direktoratet laget en plakat som i tydelig ordelag anbefalte personlig håndhygiene. Folk ble samtidig bedt om å holde sine potensielt smittespredende kroppsvæsker for seg selv, alternativt sørge for forsvarlig tømming i albukroker og papirlommetørklær. Artikkelen understreket at viruset enda ikke var oppdaget i Norge.

Vinterferien kom og gikk over det ganske land. Passkontrollører ønsket våre flybårne medborgere velkomment hjem fra østeriske alpelandsbyer. Der sto de pent i køen, med den røde identitetsboka i hånden, mens magene rumlet av døgngammelt hveteøl og apfelstrudel. Dessverre var ikke gastronomiske minner alt de brakte med seg hjem. Covid-19 var nå innenfor landets grenser. I ettertid har VG fortalt at FHI sporet 695 norske koronatilfeller tilbake til Østerrike.

Vil du lese hele historien om året 2020 i Bane NOR? Da må du klikke her!


Publisert: 30. april 2021 klokken 07:00

Oppdatert: 5. mars 2023 klokken 15:17