Hvorfor tuter toget?

Lokfører må tute for å varsle at toget kommer. Vi forstår at lyden kan være plagsom, men tutingen er helt nødvendig for å sørge for sikkerheten ved planoverganger uten bom.

  • Bane NOR forklarer

Toget kommer fort og stille. Fører tuter for å sørge for sikkerheten til alle som bruker planovergangene på jernbanen. Hans Morten Tamnes, Bane NOR

Toget er tungt, kjører raskt og stille, og kan bruke mer enn én kilometer på å stoppe. Ved mange planoverganger på privat vei er det ikke bomanlegg eller lys- og lydsignaler. Fører må derfor tute for å varsle at toget kommer. Det tutes også noen ganger når toget kjører inn på holdeplasser. 

Toget tuter for at du skal være trygg 

Tutingen er viktig for at folk som skal krysse jernbanen blir oppmerksomme på at toget kommer, så de venter med å krysse planovergangen til toget har kjørt forbi.  

Lokfører kan også tute av andre grunner, for eksempel for å skremme dyr vekk fra sporet. 

Plagsomt for naboer

Klager på støy fra tuting har økt de siste årene, i takt med stadig flere tog på jernbanen. Vi forstår at det er belastende for naboer som bor nær toglinjen, særlig der det er mange tog i døgnet. 

Noen steder må det gis signal hele døgnet, andre steder skal det være «nattestille» mellom klokka 22:00 og klokka 06:00. Om natten er det færre tog og færre som krysser jernbanen. Det er også enklere å oppdage toget med frontlysene på i mørket. 

Færre planoverganger gir mindre tuting

Jernbanen er en av de tryggeste transportformene vi har, og norsk jernbane er blant de sikreste i Europa. Allikevel skjer det dessverre tragiske ulykker der mennesker blir påkjørt av tog.  

Vi jobber kontinuerlig for å gjøre jernbanen enda tryggere, blant annet ved å fjerne flere planoverganger. Da blir det færre steder der toget må tute. Men dette arbeidet vil ta tid, og i mellomtiden må hensynet til sikkerheten alltid komme først.  

Skrevet av Hedda Nossen Ekstern lenke

Hei, det er jeg som er Hedda, og det er jeg som har skrevet denne saken. Har du tips til lignende historier, eller har du forslag andre temaer vi burde se nærmere på? Send gjerne et tips til redaksjonen.