Trafikksikkerhetsfag
Trafikksikkerhet på jernbanen er høyt prioritert. Det henger sammen med trafikkregler, som regulerer hvordan alt og alle som ferdes rundt jernbanen skal opptre.

Stoppflagg ved anleggsområde Foto: Øystein Grue, Bane NOR
Grunnleggende trafikksikkerhet består i hovedsak av å etablere et felles begrepsapparat slik at alle som jobber på jernbanen har den samme forståelsen av hva som ligger i ord og uttrykk. Misforståelser kan føre til ulykker, og brudd på trafikksikkerhetsregelverket kan få store konsekvenser i form av skader på personell og materiell.
Bane NOR Jernbaneskolen leverer sikkerhetsfaglige kurs til personer som skal utføre arbeidsoppgaver i, eller ved jernbanesporet.
Hovedsikkerhetsvakt
I dette kurset utdanner du deg til hovedsikkerhetsvakt (HSV). Som HSV har du ansvaret for trafikksikkerheten i forbindelse med arbeid og aktiviteter i og ved trafikkert spor.
Det arrangeres flere hovedsikkerhetsvaktkurs i løpet av året. Kurset varer syv uker, hvorav to uker er med praksis i bedrift. Kurset består av både teori og praksis, og avholdes på flere ulike steder i landet. Veiledet praksis avholdes primært på Hauerseter øvingsanlegg.
For å kvalifisere som deltaker til HSV kurs er det flere dokumentasjonskrav som må sendes inn og godkjennes innen opptaksfristen. Du må også gjennomføre og bestå en inntaksprøve før du er godkjent som kursdeltaker. Dokumentasjonskravene finner du i listen nedenfor.
- Du må være ansatt i en bedrift som er godkjent leverandør av fører, skifter og hovedsikkerhetsvakt/signalgiver til Bane NOR. I listen nedenfor finner du oversikten over godkjente bedrifter.
- Du må kunne vise ditt vitnemål for å dokumentere din utdannelse
- Du må kunne vise din arbeidserfaring med gyldige attester fra arbeidsgiver. Dette er gyldig når attesten inneholder arbeidsoppgaver og ansettelsestidspunkt, og når attesten er datert og signert.
- Du må ha en godkjent helseattest. Du må også bestå en yrkespsykologisk test hos en godkjent lege. Du finner oversikten over godkjente leger i listen under. Husk at helseattestene ikke kan være eldre enn tre år.
- All dokumentasjon som du sender inn må ha filnavn som beskriver innholdet. F.eks. Forberedende praksisskjema. Bruk navn som samsvarer med skjema for dokumentasjonskrav.
- All dokumentasjon må leveres som PDF-format
- Ved manglende dokumentasjon risikerer du å ikke bli kvalifisert til opptak.
Nødvendige dokumenter
Last ned disse filene for å se hvilke ytterligere krav du må følge og hvilke skjemaer som må fylles ut i forbindelse med opptaksprosessen.
Du søker på opptak til kurs gjennom rekruteringsportalen. Kursene har opptaksperiode i mars og september hvert år, hvor kursene avholdes i påfølgende semester. Det vil si at du søker opptak i mars for de kursene som foregår i perioden august - desember, eller søker opptak i september for de kursene som foregår i perioden januar - juni. Du må først søke opptak i Bane NORs rekrutteringsportal (åpnes i ny fane) , og ved godkjent opptak melder du deg på kurset i Bane NORs kursportal (åpnes i ny fane) .
Om du kvalifiserer deg til opptak, kan du melde deg på kursdatoer som passer.
Har du søkt om opptak i løpet av våren 2023 vil du få svar på din søknad etter 15.mai 2023.
Kursavgift
- Kursavgiften i 2023 er kr. 108.195,-.
- Kursavgiften inkluderer lunsj på kurset.
- Reise og overnatting er ikke inkludert i kursavgiften.
Betingelser
- Påmeldingen er bindende og du vil bli fakturert for kurset etter du er påmeldt.
- Du kan maksimalt ha to dager fravær fra kurset. Ved stort fravær vil du ikke kunne avlegge eksamen.
- Om du har blitt vurdert som ikke-kvalifisert har du rett til å klage. Klage og dokumentasjon lastes opp i kursportalen. Du må sende inn din klage innen to uker etter du har motatt ditt avslag.
Kursdatoer for høsten 2023 publiseres 15.juni.
Kursdatoer for høsten 2023 publiseres 15.juni.
Kursdatoer for høsten 2023 publiseres 15.juni.
Kursdatoer for høsten 2023 publiseres 15.juni.
Personlig sikkerhet for befaring ved spor
Dette kurset er for deg som skal foreta befaring ved spor uten tilstedeværende hovedsikkerhetsvakt. Kurset er for ansatte eller personer på oppdrag for Bane NOR, og som har et reelt behov for å befare ved spor i forbindelse med planlegging av arbeid. Kurset er også for personer som skal forflytte seg ved spor for å komme frem til arbeidssted, eller de som skal utføre visuell kontroll, eller inspeksjon ved spor.
Grunnkurset gir deg godkjenning i ett år. For å opprettholde din godkjenning må du ta repetisjonskurs hvert år. Hvert sjette år må du gjennomføre grunnkurs på nytt.
Kursdeltaker må søke Banesjef, eller annen bemyndighet for deltagelse på kurs. I listen nedenfor finner du søknadskjema som du må sende inn før påmelding. Bruk signeringsskjemaet for å se hvilke personer som kan signere din søknad.
- Søker må selv melde seg på kurs i kursportalen (åpnes i ny fane) , etter at søknadskjema er innsendt.
- Kurset varer én dag og avsluttes med eksamen i its learning
- Kursavgift i 2023: kr. 4 747,-
- Grunnkurset er gyldig i 1 år.
For å opprettholde din godkjenning må du gjennomføre repetisjonskurset hvert år.
- Du må selv melde deg på kurs i kursportalen før ditt grunnkurs er utløpt
- Kandidat får tilgang til e-læringskurset i 2 uker, selve kurset tar 1 time
- Eksamen den siste kursdagen i ItsLearning, på Teams
- Dersom du må ta slutteksamen på nytt, må du ta kurset fra starten igjen eller ta grunnkurs igjen (se læreplanen)
- Kursavgift i 2023: kr. 1 958,-
- Signert søknadsskjema må sendes til banefag@banenor.no for verifisering.
- Personer som har myndighet til å signere skjema, se liste vedlagt.
Vedlegg for personlig sikkerhet for befaring ved spor
- Signert søknadsskjema må sendes til banefag@banenor.no for verifisering.
- Personer som har myndighet til å signere skjema, se liste vedlagt.
Operatør skinne-/veimaskin
Dette kurset må gjennomføres av deg som skal arbeide på jernbanespor med skinne- /veimaskin. Banemontører og Banereparatører er fritatt dette kurset.
Hva får du av kurset?
På kurset vil du lære hvordan du skal sikre at skinne-/veimaskin ikke gjør skade på personer og Bane NORs infrastruktur, og hvordan du forholder deg til organisering og beslutninger som fattes av hovedsikkerhetsvakt.
Godkjenningen som kurset gir deg er gyldig i tre år. Videreføring av godkjenning får du ved å ta kurset på nytt.
Du må ha fylt 18 år og inneha dokumentasjon på minimun ett av kompetanseelementene i listen under. Dette skal sendes direkte til faglærer senest 2 dager før kursstart for å kunne delta i kurset. Du mottar e-postadresse en uke før kursstart.
Kompetanselementer:
- Maskinførersertifikat
- Kompetansebevis
- Fagbrev som maskinanleggsfører
Operatører fra et annet EØS-land enn Norge må fremvise Arbeidstilsynets tillatelse til å bruke (landets) kompetansebevis
- Du må selv melde deg på kurs i kursportalen
- Kurset varer en dag og avsluttes med eksamen i ItsLearning
I etterkant av kurset må du sikre at du har denne dokumentajsonen klar for oppdragsgiver.
- Sikkerhetskurs 1
- Sikkerhetskurs 2 Fareblind
- Helseattest i henhold til STY-604317
Akseltellerkurs for Hovedsikkerhetsvakt
Hvem er kurset for?
Kurset er for godkjente Hovedsikkerhetsvakter som har gjennomført grunnkurs for hovedsikkerhetsvakt før 01.01.2011.
Hva består kurset av?
- Kurset er digitalt
- Kurset kan også gjennomføres som en «oppfriskning» av kunnskapene
- Det er krav til praksis på strekning utrustet med akselteller, praksislengde avgjøres av stedlig banesjef, praksisen gjennomføres etter gjennomføringen av kurset
- Kursets varighet er ca. 30 min, og det er ingen eksamen
- Du melder deg på kurset i kursportalen (åpnes i ny fane)
Hva får du ut av kurset?
Kurset har som mål å gi opplæring til hovedsikkerhetsvakt som skal sikre personell, ivareta trafikksikkerheten og infrastrukturen i forbindelse med disponering av arbeidsområder på akseltellerstrekning ved bruk av «nøkler for sikring».

Røssåga Bru. Foto: Bane NOR
Logg inn på vår kursportal
Her finner du kurstilbudet og registrering for kursdeltakelse.
Bane NOR Jernbaneskolen
Jernkroken, Østre Aker vei 256, 0976 Oslo