ELKRAFTPORTALEN

  Info du trenger i forbindelse med arbeid på eller nær ved Bane NOR sine elektriske anlegg

 

E-sirkulære 2022-74 ALLE OMRÅDER Publisert: 22.11.2022

 

BESKRIVELSE:

Planlegging av arbeid FSE § 10

 

INFORMASJON OG EVENTUELT TILTAK

Etter hendelsen på Ski den 8/11-2022 er det kommet spørsmål rundt planlegging av sikkert arbeid.

Driftsleder ønsker derfor å klargjøre forskriftskravet i FSE, med veiledning.

I forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg (FSE) §10 står det beskrevet:

«Før et arbeid igangsettes skal det innhentes nødvendige opplysninger om anlegget og på bakgrunn av disse gjennomføres en risikovurdering for det aktuelle arbeidet. På bakgrunn av risikovurderingen skal minst følgende gjennomføres:
  • valg av arbeidsmetode,
  • forsikring om at nødvendig utstyr er tilgjengelig,
  • vurdering av i hvilket omfang verneutstyr skal benyttes, og
  • valg, vurdering og instruksjon av personell.

Funksjonskontroll av elektriske anlegg skal være planlagt etter de samme prinsipper som gjelder for planlegging av arbeid».

I veiledningen til samme paragraf er kravet utdypet på følgende måte:

«Et gjennomgående prinsipp i forskriften er at det ved alt arbeid knyttet til elektriske anlegg skal etableres minst to sikkerhetsbarrierer. Ved svikt i en barriere skal det fremdeles være en barriere som skal ivareta arbeidstakerens sikkerhet fullt ut».

Bestilling av arbeidsdisponering

Bestiller av et arbeid er ansvarlig for å sørge for tilstrekkelig beskrivelse av det arbeidet som ønskes gjennomført. Med tilstrekkelig, menes: at arbeidet skal beskrives så detaljert at planlegger kan sørge for inkludering av nødvendige roller/funksjoner, som for eksempel lovpålagte sikkerhetsfunksjoner som LFS, samt at LFS forstår arbeidsomfanget og kan gjennomføre en risikovurdering, valg av arbeidsmetode og sikkerhetstiltak som vil ivareta elsikkerheten ved det arbeidet som skal gjøres.

Leder for elsikkerhets ansvar ved planlegging og oppstart av arbeid

Leder for elsikkerhets (LFS) ansvar og arbeidsoppgaver er beskrevet i STY-600985. Der er det tydelig beskrevet at LFS skal delta i planleggingen av et arbeid, og underrette arbeidslaget om sin funksjon og gi nødvendige instruksjon om arbeidet til arbeidslaget. Det vil si å:

  • Sørge for at alle i arbeidslaget har deltatt på oppstartsmøte. Dersom deler av arbeidslaget kommer senere i skiftet skal det gjennomføres et nytt oppstartsmøte
    • Innhold i et oppstartsmøte er beskrevet i STY-601050, kap. 4.2.3
    • Oppstartsmøte skal dokumenteres iht. kap. 4.2.4
  • Sørge for nødvendig spenningskontroll og etablering av sikkerhetstiltak på arbeidsområdet
  • Fastsette, og eventuelt markere sikkerhetsavstanden arbeidslaget må forholde seg til
  • Informere arbeidslaget om hvilke sikkerhetstiltak som er gjennomført
  • Informere om hvor arbeidslaget kan arbeide sikkert og om det er spenning på stedet
  • Gjennomføre en sikker jobb analyse (SJA)

Ved arbeid nær ved spenningssatte anleggsdeler på høyspenningsanlegg er det ikke alltid mulighet til å etablere anleggsbeskyttelse, derfor er avstand definert som sikkerhetstiltak i så sammenheng. Dette ansvaret ligger hos LFS og er beskrevet i instruks, LFS skal fastsette sikkerhetsavstand og oppgi denne til arbeidslaget.

Dersom det blir endringer i forutsetningene for et arbeid, må man stoppe opp, gjøre en ny vurdering av risiko og eventuelt gjøre tiltak for å ivareta den endrede risikoen.

Ut over dette vil driftsleder bare understreke at vårt viktigste sikkerhetstiltak er synlig jording av anlegget, og alle har her et ansvar for å sikre at en ser at alle anleggsdeler som kan komme under spenning er forsvarlig jordet.

Varslingsrutiner

Når noe går galt ved arbeid på eller nær ved Bane NORs elektriske anlegg skal alltid driftsleder varsles, og varsler skal følge Bane NORs varslingsrutiner beskrevet i STY-600988. Instruksen gjelder ved uhell, ulykke, brann og sikringshendelser. Driftsleder forventer at alle, både interne og eksterne har gjort seg kjent med instruksen og i stand til å varsle iht. krav. Driftsleder oppfordrer til at alle som ser arbeid som ikke utføres iht. gjeldene føringer eller andre bekymringsverdige avvik, skal varsle assisterende driftsleder, direkte til driftsleder eller anonymt via Synergi om ønskelig.

Kontroll av etterlevelse

Driftsleder har utpekt assisterende driftsledere i alle områder, de skal sørge for at det gjennomføres tilstrekkelig operative/- og anleggskontroller i sine respektive områder. Det vil si, kontrollere at elsikkerheten er ivaretatt ved arbeid i elektriske anlegg.


E-sirkulære gir informasjon fra Driftsleder til personell som jobber med elkraft. Ansvarlig redaktør: Sheraz Akhtar, akhshe@banenor.no, Tlf. +47 991 53 877