E-sirkulære

 

E-sirkulære 2021-42 ALLE OMRÅDER Publisert: 16.06.2021

 

 

BESKRIVELSE:

AVDEKKEDE BRUDD OG AVVIK

 

INFORMASJON OG EVENTUELT TILTAK

Bane NOR har det siste året avdekket betydelige brudd på regelverk og arbeidstidsbestemmelser for operative sikkerhetsfunksjoner.

Funn som avdekkes er:

  • Sikkerhetsfunksjoner vurdert som nødvendig av Bane NOR er ikke levert
  • Personell med operative sikkerhetsfunksjoner har jobbet/fakturert mer enn lovlig (brudd på arbeidstidsbestemmelser for HSV og AML)
  • Bane NOR har blitt fakturert for de samme sikkerhetsfunksjonene via/fra flere leverandører

Bruddene som er avdekket, er så alvorlige at BNs godkjenning til å utøve sikkerhetsfunksjoner er fratatt flere sikkerhetsmannskaper for 5 år.

Tilbakekall av godkjenningen omfatter ansatte i virksomheter i kontrakt(er) med BN og underleverandører til disse.

Generelt gjelder det at alle brudd på lovkrav, kontraktskrav og instrukser kan gi grunnlag for erstatning, heving av kontrakt og politianmeldelse samt at Bane NOR iverksetter tiltak.

Midlertidig fratakelse/tilbakekall av godkjenning til å utøve funksjoner med betydning for sikkerheten i oppdrag for BN. Kontroller og oppfølging avdekker stadig nye brudd og avvik, og vi har flere kartleggingsprosesser som vil starte opp nå.

Kartlegging er nødvendig, men er også svært omfattende og tidkrevende. Vi ser oss nødt til å frata aktuelle godkjenninger midlertidig ved oppstart av kartlegging og frem til saker er konkludert og lukket. Ansvaret for å dokumentere arbeidstid og levere etterspurt informasjon påhviler den enkelte som utøver sikkerhetsfunksjonen og dens virksomhet.

Videre vil vi informere leverandørmarkedet om hvilke virksomheter som rammes av fratakelse/tilbakekall av godkjenning i inntil 5 år.

Ansvarlig virksomhet for levering av sikkerhetstjenester skal sjekke gyldighet av godkjenninger før oppstart av arbeidet.

Kontroller vil pågå i økt omfang fremover.

Oppdatering av styrende dokumenter og samfunnsansvarskrav :

  • Våre styrende dokumenter for utøvelse av sikkerhetsfunksjoner er revidert per 15.juni
  • Videre vil våre samfunnsansvarskrav, som gjelder hele leverandørkjeden, oppdateres per 1.juli.
  •  

    Med vennlig hilsen

    Johan I. Stenvig

    Driftsleder Bane NOR


    E-sirkulære gir informasjon fra Driftsleder til personell som jobber med elkraft. Ansvarlig redaktør: Sheraz Akhtar, akhshe@banenor.no, Tlf. +47 991 53 877