E-sirkulære

 

E-sirkulære 2021-14 ALLE OMRÅDER Publisert: 17.03.2021

 

 

BESKRIVELSE:

Kommunikasjon mellom leder for elsikkerhet og arbeidslaget

 

INFORMASJON OG EVENTUELT TILTAK

Det har kommet noen spørsmål rundt kommunikasjon mellom leder for elsikkerhet og arbeidslaget.

Driftsleder ønsker derfor å klargjøre forskriftskravet og DSB sin utdyping av §12 i FSE.

I forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg (fse) § 12 står det anført:

«Ved arbeid i høyspenningsanlegg skal det være direkte kommunikasjon mellom leder for sikkerhet og leder for kobling. Det er kun utpekt leder for sikkerhet som kan gi tillatelse til å igangsette arbeid på eller nær ved høyspenningsanlegg»


I veiledningen til samme paragraf er kravet utdypet på følgende måte:

«Kravet til kommunikasjon innebærer at leder for sikkerhet (høyspenningsanlegg) eller ansvarlig for arbeidet (lavspenningsanlegg) skal kunne kommunisere direkte med driftsleder (høyspenningsanlegg)/driftsansvarlig person (lavspenningsanlegg) eller en av ham bemyndiget og de som deltar i arbeidet uten bruk av mellommann (for eksempel tolk»

I elsikkerhet NR. 76 (01/2010) er det tatt inn følgende presisering av dette kravet:

«Kravet til kommunikasjon innebærer at leder for sikkerhet (høyspenningsanlegg) eller ansvarlig for arbeidet (lavspenningsanlegg) skal kunne kommunisere direkte med driftsleder(høyspenningsanlegg)/driftsansvarlig person(lavspenningsanlegg) eller en av ham bemyndiget og de som deltar i arbeidet uten bruk av mellommann (for eksempel tolk).” Kravet innebærer at leder for sikkerhet (høyspenningsanlegg) eller ansvarlig for arbeidet (lavspenningsanlegg) skal kunne kommunisere direkte med driftsleder (høyspenningsanlegg) eller driftsansvarlig person (lavspenningsanlegg) eller en av ham bemyndiget. Videre skal leder for sikkerhet kunne kommunisere direkte med leder for kobling. Det har fremkommet at det er ulik oppfatning i bransjen om hvordan kravet er å forstå når det gjelder dialogen mellom leder for sikkerhet (høyspenningsanlegg) eller ansvarlig for arbeidet (lavspenningsanlegg) og de som deltar i aktiviteten (arbeidslaget). Leder for sikkerhet (høyspenningsanlegg) eller ansvarlig for arbeidet (lavspenningsanlegg) skal kunne kommunisere direkte og på samme språk med hver enkelt deltager i arbeidslaget. Forskriften gir ikke adgang til en praktisering der leder for sikkerhet (LFS) kun kommuniserer med leder av arbeidslaget (mellommann/ tolk).»

Med vennlig hilsen

Johan I. Stenvig
Driftsleder Bane NOR SF
E-sirkulære gir informasjon fra Driftsleder til personell som jobber med elkraft. Ansvarlig redaktør: Sheraz Akhtar, akhshe@banenor.no, Tlf. +47 991 53 877