E-sirkulære

 

E-sirkulære 2019-21 ALLE OMRÅDER Dato: 19.08.2019

 

 

BESKRIVELSE:

LEDER FOR ELSIKKERHET UTEN FAGBREV - TILBAKEKALT 21.08.2019

 

INFORMASJON OG EVENTUELT TILTAK:

Det bekjentgjøres på vegne av Driftsleder i Bane NOR at personell uten fagbrev A-energimontør eller KL-montør vil ikke lenger kunne operere som «Leder for elsikkerhet ved frakobling» ved Bane NOR sine elektriske anlegg.

Justisdepartementet har tatt en endelig beslutning knyttet til krav om faglig kompetanse for den som utpekes til leder for elsikkerhet på frakoblet og kortsluttet anlegg.

Fra forskriften «Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr».

Kapittel 3. Krav til kvalifikasjoner

§ 6.Kvalifikasjonskrav for den som bygger og vedlikeholder elektriske anlegg

Den som bygger og vedlikeholder elektriske anlegg, skal ha fagbrev innenfor elektrofag som er relevant for de aktuelle arbeidsoppgavene. Ufaglærte kan bygge og vedlikeholde elektriske anlegg når de blir direkte fulgt opp av person som oppfyller kravene i første ledd. Tolkningen av hvem som kan bli utpekt til LFS på frakoblet og kortsluttet anlegg er knyttet til FSE § 3. første ledd. Dette gjelder for øvrig ikke arbeid nær ved høyspenningsanlegg der det fortsatt er godkjent med bedriftsintern opplæring (Jernbaneskolen).

Unntak:

Brannvaktordningene for spenningstesting og jording ved innsats med brann, samt spenningstesting og jording ved flybensinanlegget på OSL, er fortsatt godkjent med bedriftsintern opplæring. Som en konsekvens av dette utarbeides det nye kortkoder for leder for kobling (LFK), og nye kortkoder for LFS (fullverdig) slik at dere får et redskap til å vite hvem som kan utpekes til LFS på frakoblet og kortsluttet anlegg. Mer informasjon om dette kommer så snart de nye sikkerhetskortene er ferdig.

 

NB! Forskriftskravene gjelder pr. dags dato og skal etterleves.
RETTELSE:
NB! Forskriftskravene gjelder fra 16.09.2019 kl 07:00, og skal etterleves.

 

Dette innebærer at alle som har kryss 2431 på sine elsikkerhetskort og som ikke har fagbrev, vil miste denne godkjenningen. Som en konsekvens av dette utarbeides det nye kortkoder for leder for kobling (LFK), og nye kortkoder for LFS (fullverdig) slik at dere får et redskap til å vite hvem som kan utpekes til LFS på frakoblet og kortsluttet anlegg. Mer informasjon om dette kommer så snart de nye sikkerhetskortene er ferdig. Bane NOR beklager eventuelle ulemper denne beslutningen forårsaker.

Er du usikker på om ditt fagbrev er registrert hos Norsk Jernbaneskole?
Send epost til akhshe@banenor.no

Eventuelle spørsmål rettes til assisterende driftsledere i de forskjellige områdene.


E-sirkulære gir informasjon fra Driftsleder til personell som jobber med elkraft. Ansvarlig redaktør: Sheraz Akhtar, akhshe@banenor.no, Tlf. +47 991 53 877