Tiden

Tid er et lite ord vi bruker mye. Har du tenkt over hvor mange uttrykk vi har hvor vi bruker ordet tid. Vår medarbeider, Rolf Andersen Moderhak, deler sine tanker rundt den verdifulle gaven som er tid.

Rolf Andersen Moderhak.jpg

Noen sier at tiden går, mens andre sier at tiden kommer til deg. Hvor den kommer fra er det ingen som sier noe om. Dette er selvfølgelig bare vås. Tiden verken kommer eller går, den bare er der, og den er der hele tiden, like mye for alle hele tiden. Vi har like mye tid, hele tiden alle sammen.

Det er bare vi mennesker som har konstruert et system i minutter, timer, dager og år for å dele den opp. Og vi bruker det stort sett til å huske på hvor gamle vi er, men det vil vi jo egentlig ikke vite.

En annen ting er at tid oppfattes så forskjellig. For eksempel når du går inn i en heis. Du har veldig dårlig tid, og du må bare trykke på knappen som gjør at døren går igjen 2 sekunder raskere.

Hvis du derimot har god tid, kommer du konsekvent for sent til alle møter - hvorfor det? Jo, for å vise alle de andre hvor dårlig tid du har. Du kan ikke være bekjent av å ha god tid.

La oss se litt på noen av alle de uttrykkene vi bruker. Ta for eksempel dette:

I dette møte skal vi TA OSS TID til å reflektere dere. Ta seg tid?! Hva i all verden? Kan man bare ta seg tid? Hvor tar vi den fra da? Og hvem tar vi den fra? For det er vel noen som eier den tiden vi tar. Eller kan vi bare plukke den fra trærne. Men det er vel noen som eier tidstrærne også, akkurat som det er noen som eier epletrærne. Går ungene våre på tidsslang nå for tiden kanskje. Da er de vel tidstyver da. TA SEG TID – er det lov?

Et annet uttrykk: Men hvor er Arne. Nå må han komme, vi HAR IKKE TID til å vente lenger. Vi har ikke tid? Nå har vi plutselig ikke tid. Men vi tok jo en masse tid for litt siden. Den tiden vi tok varte jammen ikke lenge. Har ikke tid? Det må vi få gjort noe med så fort som mulig. Alle må jo ha tid.

Eller er det sånn at tiden er urettferdig fordelt. Noen har masse tid, mens andre ikke har fått noe tid tildelt i det hele tatt. Hva skal du gjøre uten tid da? Kan du gjøre noe i det hele tatt? Kanskje vi ikke har tid til å ta oss tid en gang.

Neste uttrykk: Nå må komme oss videre i agendaen dere, ellers får vi DÅRLIG TID. Dårlig tid?! Først tok vi oss tid, så hadde vi plutselig ikke tid, og nå har vi dårlig tid? Tenk å ha dårlig tid. Det er kanskje verre enn ikke å ha tid det. Tenk hvis den tiden vi tok var dårlig. Hva er vitsen med å ta dårlig tid? Hvordan kan jeg være sikker på den tiden jeg tar ikke er dårlig?

Hvorfor blir tiden dårlig forresten? Ligger den for lenge? Eller oppbevarer vi den feil? Eller har den dårlige tiden kanskje aldri vært helt god?

Neste uttrykk: Fristen begynner å nærme seg dere, og vi blir ikke ferdige. Tror dere vi kan KJØPE OSS LITT TID? Kjøpe tid?! Kan man kjøpe tid? Ja, det er klart du kan kjøpe tid. Jeg vet ikke hvor du får kjøpt tid, men at det går an er jeg helt sikker på. Alt kan jo kjøpes for penger. Hvem er det som har tid å selge forresten? Hvem er det som har så mye tid at de kan selge noe av den? Kanskje den tiden som er til salgs er dårlig. Det er sikkert derfor den er til salgs. Pass på at du ikke kjøper dårlig tid. Det er mye dårlig tid i omløp om dagen.

Neste uttrykk: Er det slutt allerede. TIDEN HAR LØPT HELT FRA OSS. Tiden løper fra oss? At tiden går har jeg hørt, men at den har begynt å løpe, det var nytt for meg. Har den ligget i hardtrening? Hvorfor løper tiden, og hvorfor løper den fortere enn oss? Kanskje vi må trene mer. Men på den annen side – hvis tiden vi ikke hadde, men som vi enten tok eller kjøpte, og som allikevel var dårlig, løper fra oss. Så er det kanskje ikke så farlig? Det som er viktig er at den tiden som ikke er dårlig, ikke løper fra oss. Men hvor er den tiden? Hvor er den tiden som ikke er dårlig? Hvis både den tiden vi tok, og den vi kjøpte var dårlig, og den allikevel var dårlig, så sto vi jo der da, uten tid igjen. Og hvordan skal vi da, uten tid greie å finne den tiden som ikke er dårlig.

Siste uttrykk: Nei, vi har sett feil, fristen er ikke før om en måned. Vi HAR GOD TID allikevel. Vi har god tid? Jo, det finnes faktisk. Når du oppdager at du har god tid, så pass på at den ikke løper fra deg, eller at noen tar den. God tid må du passe godt på, ikke bruk den opp på tull. Og det som er aller best er at den gode tiden verken er tatt noe sted, eller er kjøpt. Den dukker bare plutselig opp. Ta vare på den. Gjør ting som gjør at den gode tiden ikke løper fra deg. Gjør ting som gjør at den står stille. Gjør ingen ting. For da varer den lenger.

Nå har tiden min løpt ut. Takk for meg.