Hva er det jeg gjør for å opprettholde glede og engasjement i disse tider?

Glede og engasjement er helsefremmende. Det kjennes godt i kroppen. Det bidrar til kreativitet. Hva er det som gir deg glede og engasjement?

Vi står midt i en krise og hverdagen har blitt annerledes. Dette er et faktum som vi må forholde oss til hver dag, i hvert fall for en periode til. Vi prøver å se på det positive, men en langvarig krise skaper ikke bare muligheter, det skaper også utfordringer. Hvordan skal man forholde seg til nye rutiner, nye arbeidsmetoder, hjemmekontor, manglende sosial kontakt og samtidig klare å opprettholde glede og engasjement? Ved å svare på dette spørsmålet blir vi bevisst på våre egne behov i møte med krevende tider. Vi setter ord på hva vi trenger for å få det litt bedre. Vi utøver selvledelse.

Trafikkavdelingen på Norsk jernbaneskole har startet praten, og mannskapet i avdelingen har svart på følgende spørsmål: Hva er det jeg gjør for å opprettholde glede og engasjement i krevende tider?

Snekkerhaugen.JPG
Ekte glede når bestefar og barnebarn møtes. Bilde: Tormod Snekkerhaugen

Tormod Snekkerhaugen, avdelingsleder trafikk

Mange hyggelige besøk av «verdens beste barnebarn» Milla, gjør at de «krevende dagene» ikke blir så krevende. Spilling i bandet Rocky Mountain, er også en aktivitet som er positiv i disse dager. Utover dette, er det å gå tur med hund og følge med på vinterens sportssendinger, obligatorisk. 😊

Alf Trygve Åsen, faglærer trafikkavdelingen

Jeg er så heldig å ha 40 engasjerte txp-aspiranter som sørger for å holde meg i ånde til enhver tid. Det er likevel ingen tvil om at vinterens utfordringer med lange forelesninger over Teams, til tider har vært vanskelig å motivere seg til både for lærer og student. Jeg sørger alltid for å innvilge meg nok pauser i løpet av arbeidsdagen, det tar på å sitte foran en skjerm. En episode Seinfeld til lunch kan være greit, og ikke minst passer jeg på å komme meg ut i frisk luft mens det enda er dagslys. Hjemmekontor kan også by på ganske gode lunchmuligheter, og her er det bare fantasien som setter grenser. Akkurat nå er det rundstykke med pesto, salat, rødløk, tomat, mozzarella og serranoskinke som er favoritten. Treat yourself!, sier nå jeg.

Simen Haldorsen Solholm, faglærer trafikkavdeling

Jeg prøver å gjøre det beste ut av hverdagen med de restriksjonene som gjelder til enhver tid. Det er viktig å opprettholde sosial kontakt både med venner og kollegaer i den grad det er lov.

Magnus Tangen, faglærer trafikkavdelingen

Hunden min Adina er et viktig lyspunkt i min hverdag, kanskje spesielt nå under den pågående pandemien. Hun tilbringer alle hjemmekontor-dagene sammen med meg, og en tur ut i frisk luft gjør underverker for både tobeinte og firbeinte på lange dager.

Ellers har jeg stort sett en podkast på øret hele arbeidsdagen, det fjerner stillheten og er underholdende i samme slengen. Gull verdt!

Magnus og Adina.JPG
Magnus får energi fra bestevennen Adina. Bilde: Magnus Tangen

Marius Kjærvik, faglærer trafikkavdeling

Jeg prøver å holde meg i form med trening. I Oslo må dette skje i friluft i disse dager da treningssentrene er stengt.
Nylig kjøpte jeg piano som jeg har stor glede av. Det virker som naboene også liker pianospillingen min og de banker stadig i vegger og tak for å vise sin takknemlighet.
For øvrig krysser jeg fingre og tær for at dette snart skal være over.

 

Daniel Halvorsen, faglærer trafikkavdeling

Normalt sett er det innebandy som er min hovedaktivitet, og som gir meg glede og energi. Jeg er leder i Brumunddal innebandyklubb og målvakt på a-laget. Det siste året har det blitt minimalt med innebandy, så heldigvis er det også en nerd i meg som trives godt med gaming. Vi er en solid gruppe skjeggete menn i 30-åra som daglig spiller diverse spill sammen, og både snakker og ser hverandre over nett. Det er generelt krevende, og ærlig skal sies at det er utfordrende i disse dager å skape glede og engasjement – da ting er monotont og repetitivt med hjemmekontor og hjemmetilværelse i størst mulig grad. Men man forsøker så godt man kan! Heldigvis har man samboer og junior som gir daglige smil og gode opplevelser!

Daniel innebandy.jpg
Daniel får energi av innebandy, digitale gaming-kvelder og tid tilbrakt med samboer og junior, Bilde: Daniel Halvorsen

 Odd Kristian Hansen, faglærer trafikkavdelingen

Jeg er som så mange andre preget av dagens arbeidssituasjon. Det er en underernæring på sosial oppmerksomhet, på den ubeskrivelige anerkjennelsen vi får når vi er mer sammen med folk enn vi kan i dag. Jeg har bevisst gått inn for å skape en mer positiv holdning til tilværelsen hos meg selv. Måten jeg får til dette handler rett og slett om å hente ut noen positive ting i hverdagen og ta grep for å minimere det negative.

Jeg bruker en del mer tid på å mimre. Både helt for meg selv og sammen med familien, og jeg forteller barna mine om opplevelser de kan relatere seg til fra da jeg vokste opp som de kanskje ikke har hørt før.

Både hjemme og ellers fokuserer jeg på å si flere oppløftende ting, og gi anerkjennelse til de jeg kan. Komplimenter og ros er enda viktigere nå enn noen gang.

Jeg jobber aktivt med å bli flinkere til å ikke henge meg opp i bagateller og ikke bruke så mye energi og frustrasjon på ting jeg ikke er i stand til å kontrollere.

Med den begrensningen jeg har i sosial kontakt prøver jeg å gjøre noe ekstra for de jeg treffer, enten det er en uforventet liten oppmerksomhet, eller å stille opp når det er noen som trenger hjelp. Jeg merker at det for noen betyr mye mer med en liten overraskelse i dag enn det gjorde for ett år siden. Det er lett å spre litt glede, og jeg kjenner at det gir meg mer pågangsmot når jeg gjør det!

Øystein Myro, faglærer trafikkavdeling

Da jeg begynte som faglærer i august 2020 visste jeg at det kunne bli en utfordrende tid med tanke på de spesielle omstendighetene vi er inne i, men at jeg etter 3 måneder skulle sitte på hjemmekontor med nettundervisning 5 dager i uken var noe jeg ikke forventet at skulle skje.

Syns dette var utfordrende og at det gikk ut over både engasjementet og gleden ved jobben.

Nå har vi hatt det sånn i noen måneder og jeg savner fortsatt å være til stede i klasserommet med undervisning og treffe kollegaer, men jeg har tross alt en jobb å gå til og det er det mange som ikke har i dag. Har også klart å opprettholde gode rutiner for dagene mine som jeg tror er viktig for å ha riktig fokus og det å klare å skille mellom jobbtid og fritid.

Gitarist.JPG
Hva er det som rocker ditt engasjement og glede i disse tider? Bilde: Tormod Snekkerhaugen

Det er tydelig at det ikke finnes et fasitsvar på spørsmålet om glede og engasjement. Vi er forskjellige, komplekse og sammensatt. Det viktigste er at du skal finne ut av hva DITT svar er, og gjøre mer av de tingene som gir deg glede, driv, motivasjon og engasjement.

Og husk, ikke alle dagene er like og det er lov å ha en dårlig dag. På lik linje som det er lov å tenke på hva du trenger for å ha en bedre dag. Så, hva er det DU gjør for å opprettholde glede og engasjement i møte med krevende perioder?