Djervskap eller dårskap

''Plans are nothing; planning is everything'' (Dwight D. Eisenhower)

Hverdagen snudd på hodet
De siste ukene har nok mange kjent på den frustrerende følelsen av å se godt utarbeidede planer gå i oppløsning. Det var heller ikke rent lite frustrasjon å spore på trafikkavdelingen på Norsk Jernbaneskole da nyheten om nedstenging og hjemsending kom. På dette tidspunktet hadde vi til sammen 41 togekspeditøraspiranter, hvorav halvparten skulle gjennomføre skriftlig eksamen uka etter, og samtlige skulle gjennomføre muntlig/praktisk eksamen i løpet av de kommende tre uker.

Et øyeblikk da du må handle og hoppe i det ukjente
Heldigvis er det slik at veien blir til mens man går, så når planene faller i grus, er det ikke annet å gjøre enn å sette den ene foten framfor den andre. Det handler om å kaste alle brikkene i luften for å sette dem sammen på nytt.

Planlegging med et smil

Behovet for nye togekspeditører ute i driften er stort, og om mulig enda større i tiden fremover med tanke på å sikre en robust driftsorganisasjon. Motivert av dette faktum, samlet avdelingen seg for å se på muligheten for å kunne få gjennomført eksamen på tross av restriksjonene. Etter kort tid var det skissert en plan for å få gjennomført skriftlig eksamen lokalt, inkludert en manuell backupløsning i tilfelle IT-systemet vi bruker for eksamensgjennomføring skulle svikte under presset fra utallige læringsinstitusjoner i samme situasjon som oss. For å komme i havn, var vi avhengige av velvilje fra resten av organisasjonen, som i stor grad ville måtte stå for den praktiske gjennomføringen.

En delt byrde er som kjent en halv byrde, og det var en stor lettelse å kjenne at alle involverte dro i samme retning for å få dette gjennomført. I og med at en delt glede er dobbelt glede, smakte suksessen desto søtere når vi, helt i rute, hadde fått gjennomført en vellykket skriftlig eksamen. Takk til alle involverte!

Neste utfordring var den muntlig/praktiske eksamen- tradisjonelt gjennomført sammen med en sensor og eksaminator, hvor kandidaten demonstrerer sine ferdigheter ved hjelp av Brio-tog og praktiske oppgaver. Takket være stor velvilje fra linjeorganisasjon, ledelsen i Bane Nor og ikke minst svært fleksible aspiranter, ble også disse eksamenene gjennomført helt i henhold til tidsplan.

Og nå kommer vi inn på en viktig suksessfaktor; Teams. Uten dette verktøyet ville det vært helt urealistisk å få gjennomført eksamen. Det er en svært spesiell situasjon når man som kandidat inviterer eksaminator og sensor inn i stua si for å gjennomføre eksamen, men med godt humør og lave skuldre får man til det meste.

Gjennomføring av muntlig eksamen

Utfordringer skaper muligheter
Kjernen i alle suksesshistorier er tilpasningsdyktighet, og noen ganger har man ikke annet valg enn å tilpasse seg. Når nå den mest hektiske perioden er over, er det nok ingen tvil om at vi har fått et nytt forhold til de støtteverktøyene som eksisterer, og kommer nok for fremtiden til å tenke annerledes rundt mulighetene for samarbeid og opplæring ved hjelp elektroniske kommunikasjonsplattformer. Aldri så galt at det ikke er godt for noe.

Feiring og avslutning på Teams