Europa ser til Bane NOR for en bærekraftig utvikling

En fremoverlent holdning til ny teknologi er nøkkelen til å nå klimamålene. Bane NOR ligger helt i front med en bærekraftig teknologi som revolusjonerer energibruken på jernbanen i store deler av Europa.

Bærekraftig utvikling i jernbanen

I dagens samfunn forbruker vi langt mer energi enn vi klarer å produsere på bærekraftig vis, og det gjør både oss og kloden sårbar. Det er avgjørende å senke energiforbruket vårt, samtidig som vi i større grad må resirkulere den strømmen vi bruker. Bane NOR har lenge vært i førersetet for den bærekraftige utviklingen i jernbanebransjen.

– Bremseenergi er en effektiv måte å gjenbruke elektronene. Denne typen resirkulering er energieffektivitet i et nøtteskall, og takket være vår teknologi kan togselskapene mate hele 20 % av energien tilbake via kontaktledningen og få betalt for den. Tidligere gikk mye av denne energien tapt som varme i bremsene, forklarer Gulbrandsen.

Tilbakematet energi kan brukes av andre tog, eller av andre strømabonnenter som deg og meg.

Et miljøvennlig energieventyr

Teknologien det er snakk om ble utviklet i Norge i 2003, og siden da har energiforbruket i den norske jernbanen vært en rollemodell i Europa. Ved hjelp av avanserte målesystemer og overvåkningssystemer kan togselskapene kartlegge egen energibruk. De kan se hvor og når de bruker mest strøm, og dermed få oversikt over hvordan de kan kjøre togene på en mer energieffektiv og miljøvennlig måte. Det høres veldig enkelt ut, men er det så enkelt?

– Da vi startet opp Eress, introduserte vi en helt ny måte å forvalte strømleveranse til tog. Vi tenkte nytt, og dette er på mange måter en Askeladd-historie der vi krysset grensen ut i Europa med en relativt enkel løsning på en kompleks utfordring, sier han.

 

En autoritet i Europa

Slik ble Norge en autoritet innen energibesparende jernbanedrift i Europa. I dag har Eress ni medlemsland: Belgia, Danmark, Finland, Luxembourg, Nederland, Norge, Spania, Sveits og Sverige. Takket være Eress bruker togene 75 % av energien de gjorde tidligere. Det gir en stor økonomisk gevinst for togselskapene og miljømessige fordeler for planeten. En ekte vinn-vinn-situasjon.

– Modellen er overførbar til alle land som ønsker å være med i Eress-samarbeidet. De beste aktørene klarer nå å gjenvinne 1/3 av strømmen de bruker, og vi skal fortsette å bruke teknologien for å bidra til at jernbanen blir enda grønnere enn den allerede er i dag, avslutter energihandelssjefen.

Dette er Eress

Eress (European Railway Energy Settlement System) er en helt ny måte å tenke energibesparelse på innenfor togdrift. Eress-systemet er utviklet av Bane NOR, og ble lansert i 2003. Det er organisert som et non-profit partnerskap.

I dag er ni europeiske land med i partnerskapet, og Bane NOR sitter i førersetet når det gjelder opplæring og den bærekraftige utviklingen av samarbeidet.

Banepodden

Banepodden

Hør mer om jernbanens miljøfortrinn og hvordan mer på skinner setter mindre spor.

Lytt til podkast

Hvorfor er miljøbevisste så glade i toget?

Vi jobber hele tiden for at flere kan ta mer tog. Det gir oss ekstra motivasjon at vi samtidig jobber for en bærekraftig framtid. Motivasjon får vi også fra ekte togentusiaster. Sånne som Thale.

Hvorfor fortjener pendlere og miljøet mer tog?

Tog er den mest klimaeffektive måten å reise på. Derfor er vi sikre på at naturen sender en hilsen til alle som pendler med tog til og fra jobb.

Derfor er toget barnefamiliens beste venn

Mer på skinner setter mindre spor. Det betyr ikke bare at tog gir mindre CO2-utslipp, men også tryggere skoleveier, sunnere omgivelser og grønnere oppvekstmiljø. Det er godt nytt for familien Skare Andersen.