Kreative lokstudenter

Da kull 4.10 skulle ta en repetisjon foran muntlig sporskifteeksamen benyttet Cecilie Alvær og Julie-Isabell Løvdal den store hvite tavlen i klasserommet og laget en grafisk fremstilling av pensum.

- Dette er alle ting vi ikke har lov til å gjøre, sier Alvær om tegningen som fylte tavlen på klasserommet Bergensbanen.

I følge instruktør Frode Hagen er alt på tegningen er en korrekt tolkning av det omfattende regelverket som gjelder ved skifting. Sporskiftning er flytting av en eller flere vogner fra et spor til et annet.

- Man får litt tognerdhumor av å lese bestemmelser i flere uker i strekk. Hele tegningen oppstod på grunn av den interne humoren vi har i klassen. Det er et veldig bra miljø i 4.10. Det er et godt samhold og vi er veldig flinke til å hjelpe hverandre frem, noe jeg setter stor pris på, sier Løvdal.  

Kull 4.10 er en av seks kull med lokomotivførerstudenter ved Norsk jernbaneskole.

- Dette er et veldig praktisk og teoretisk fag. Det var mye tørr teori i begynnelsen som var vanskelig å sette i sammenheng før vi hadde vært ute. Jeg har veldig sansen for det tekniske. Det er det som er gøy når man setter ting i sammenheng, sier Alvær.

Etter avklart muntlig og praktisk sporskifteeksamen er neste steg i utdanningen øvelseskjøring 2 hvor studentene er ute og kjører tog sammen med en kjørelærer i et av togselskap i fire uker.

- Jeg skal kjøre godstog i Sarpsborg. Godstog er visst noe helt eget, det er der du lærer å kjøre tog. Jeg gleder meg til det. Det blir helt sikkert bra. Det er langt fra det samme som å kjøre t-bane. Dette er så mye større og du skal vite så mye mer. Ryker for eksempel en bremseslange på fjellet må du kunne fikse den selv, sier Løvdal, som jobbet som fører på t-banen i 7,5 år før hun søkte seg til Norsk jernbaneskole.

Løvdal og Alvær er godt fornøyde med sine valg til å begynne på lokomotivførerutdanningen. De har nå kommet halvveis i sin utdanning.

- Det er kjempebra å gå på jernbaneskolen. Det er vanvittig lærerikt. Jeg hadde ingen forkunnskaper slik at det er en meget bratt læringskurve. Det er artig, rett og slett, avslutter Alvær.