Støper bru i løse luften
Når du sitter på toget mellom Eidsvoll Verk og Eidsvoll stasjon, kan du se en grønn, stor maskin på østsiden av sporet. Men hva gjør egentlig denne?
Denne artikkelen er eldre enn ett år.

På det ni kilometer lange utbyggingsprosjektet fra Venjar til Eidsvoll nord, skal vi blant annet bygge fem jernbanebruer. Sånt tar tid, og det krever mange ressurser. I et presset marked, med færre anleggsarbeidere, gjør innovative konstruksjonsmetoder sitt inntog også i ingeniørfaget.
Langs sporet sør for Eidsvoll stasjon troner en svær, grønn doning. Den opererer langt på vei på egenhånd, og støper bru mens den beveger seg fremover ved hjelp av hydrauliske systemer. Maskinen heter MSS-vogn, og er bygget av det norske selskapet Strukturas, som ligger i Langesund i Telemark. NCC er entreprenøren som utfører bruarbeidene med MSS-vognen på prosjektet Venjar – Eidsvoll nord.
Dette er ingeniørkunst på sitt beste, skal vi tro fagfolk. De lovpriser doningen som skyver seg selv fremover mens den støper brua den står på. Dette øker sikkerheten betraktelig ved overbygning og gjør jobben langt raskere enn hva vi mennesker kunne ha greid med tradisjonell byggemetode fra bakken.
Ikke nytt i Norge
Første MSS-vogn ble brukt i Norge i 1973 til bygging av Drammensbrua som er 1892 meter lang. Men på Eidsvoll skal vi bygge jernbanebruer, fire av disse skal vi bygge med MSS-vognen, er de langt kortere enn Drammensbrua:
- Nessa jernbanebru, 161 meter
- Kvisldalen jernbanebru, 281 meter
- Mork jernbanebru, 197 meter
- Ålborgveien jernbanebru, 143 meter
Slik jobber MSS-vognen
Sjur Krogstie er byggeleder på bruprosjektene som skal benytte MSS-vognen, og han forklarer hvordan maskinen jobber slik:
- MSS-vogn er forkortelse for Movable Scaffolding System, og er en flyttbar forskaling til bygging av brukonstruksjoner. Hoveddelen av vognen er ståldrager som holder og overfører vekten av betong og armering til søyler. Under ståldragerne henges forskalingselementer tilpasset til geometri av bruoverbygning.
- En MSS-vogn trenger ikke fast reis til å støtte forskaling. I prinsippet flytter den mellom støpeetapper på ferdigstøpte søyler uten hjelp av kran eller andre maskiner, bare med egne hydrauliske jekker. Derfor er MSS-vognen et bra alternativ og god løsning, til bygging av broer over vann eller dype raviner.
- For å frakte MSS-vognen mellom de forskjellige bruene benytter vi et fjernstyrt spesialkjøretøy med mange individuelt svingbare hjul og med en motor i hvert hjul, kalt «multiwheeler».
Bruarbeidene skal være ferdige vinteren 2021, så har du ikke sett MSS-vognen ennå, bør du ta en tur med toget den ene eller andre veien.
God tur!