Underviste Eidsvoll-elever i blindsoner

Budskapet «stopp – se – vink» festet seg hos elever og lærere i løpet av trafikksikkerhetsdagen Bane NOR arrangerte på Ås skole i Eidsvoll.

Denne artikkelen er eldre enn ett år.

Tadas Pietaris driver eget transportselskap og stiller også opp i undervisningsopplegget til Norges lastebileierforbund. Denne uka viste han elevene i 1. og 2. klasse trygt rundt lastebilens blindsoner. (Foto: Hilde Marie Braaten)

Byggestart for nytt intercity-dobbeltspor i Eidsvoll er to uker unna og entreprenør NCC er godt i gang med å rigge seg til i anleggsområdet.

– Intercity-utbyggingen i Eidsvoll vil bidra med massetransport langs flere av de offentlige vegene i kommunen de neste fem årene. Veger som også er skoleveger. Derfor har Bane NOR tatt initiativ til trafikksikkerhetsdager på skolene hvor skolevegene blir mest berørt, sier fagansvarlig for ytre miljø i Bane NOR, Linda Taje.

Hensikten med trafikksikkerhetsdagen er å bevisstgjøre elevene på lastebilenes blindsoner, bruk av refleks og generell trafikksikkerhet.  

Unge lastebilentusiaster  

Ås skole var først ut, med sine 300 elever. Entusiastiske barn fra 1. til 7. klasse var ivrige etter å sitte i lastebilen for selv å få en oversikt over hva lastebilsjåførene ser – og ikke ser. Tre lastebiler med sjåfører fra transportselskapet Tom Wilhelmsen AS var tilstede hele skoledagen, og blant dem sjåfør Vebjørn Harstad.

– Lov meg at dere bruker refleks når dere går langs vegen. Og, fall aldri for fristelsen med å ta snarveien mellom lastebil og henger om jeg skulle stå i kø eller ved et fotgjengerfelt. Det er livsfarlig, oppfordret Harstad. På ett og et halvt år som lastebilsjåfør har han opplevd flere trafikkfarlige situasjoner som har satt spor.

– Det er de voksne som er verst. I storbyene, hvor folk har det mye mer travelt, hender det at voksne tar snarveien over draget på lastebilhengeren mens vi venter på grønt lys. Vi lastebilsjåfører har et veldig stort ansvar langs vegen, men vi trenger at myke trafikanter også er bevisste på blindsonene våre, fortalte Harstad.

Bane NOR er initiativtaker 

I samarbeid med Trygg trafikk og Norges lastebileierforbund har Bane NOR sydd sammen en trafikksikkerhetsdag for elevene fra 1. til 7. klasse ved Ås skole og Eidsvoll verk skole. Undervisningsopplegget dreier seg i stor grad rundt Norges lastebileierforbunds holdningskampanje «Venner på vegen», hvor elevene oppfordres til å stoppe for lastebiler, se på sjåføren og vinke for å gjøre seg til kjenne. Når du befinner deg utenfor lastebilens blindsone og sjåføren ser deg så vinker han tilbake. For, som kampanjen sier «gode venner vinker jo til hverandre».

Lastebileierforbundets representanter tar seg av undervisningen for 1. og 2. klassingene, mens Bane NOR tar seg av den praktiske undervisningen av blindsoner for 3. til 7. klasse, i samarbeid med transportselskapet Tom Wilhemsen AS.
Neste trafikksikkerhetsdag er på Eidsvoll verk skole 19. november.