Satte punktum for annerledesåret 2020

Lørdag ettermiddag senket julefreden seg over anleggsplassene våre i Moss. Til glede for naboer og anleggsarbeidere som ser frem til etterlengtet kvalitetstid med sine kjære.

Før lysene ble slukket og siste salve sprengt på Verket og Carlberg, tok vi en kaffeprat med Christian Alseth. 32-åringen er anleggsleder for tunneldriften til MossIA og har mange år bak seg i tunnel, men som alle andre legger han et år helt utenom det vanlige bak seg.

- Rent jobbmessig har det jo gått veldig bra. Vi har god fremdrift i tunnelene og ligger godt i rute både i Mossetunnelen og Carlbergtunnelen. Men året har jo snudd hverdagen på hodet, og hadde vi tatt denne praten for ett år siden, er det ingen som kunne forestilt seg de endringene vi har gått gjennom i samfunnet. Det er nesten sprøtt å tenke på alt det som har blitt den nye "normalen". Før ble man uglesett om det luktet sprit av en, nå er det nesten et kvalitetstegn, smiler han, med henvisning til den stadig tilbakevendende antibac-vasken som møter en rundt hvert hjørne.

 

Holdt hjulene i gang

Mens mange aktiviteter i samfunnet har blitt satt i pausemodus gjennom året, er tunneldrift en aktivitet som har kunnet bli utført trygt og sikkert i henhold til strenge smittevernregler.

- Ja, vi er glade for at vi hele tiden har kunnet holde hjulene i gang. Vi har vært prisgitt noen heldige omstendigheter utenfor vår kontroll, ikke minst at underleverandører har kunnet levere det vi trenger til produksjonen. I tillegg er det lagt ned mye godt arbeid i å holde viruset unna anleggsplassen. For vår del har dette betydd at vi har begrenset den fysiske kontakten til et minimum, der vi i perioder med smittetrykk har holdt de ulike arbeidslagene på Verket og Carlberg helt adskilt, forteller han.

Tunneldriften har til nå ikke blitt rammet av covid-19-smitte, men anleggslederen ser ikke på det som noen garanti for at det ikke kan inntreffe i fremtiden.

- Jeg skal ikke sitte her og si "det skjer ikke oss, vi blir ikke smittet", men jeg har stor tro på at man kan redusere både sannsynlighet for smitte og omfang av smitte ved å jobbe godt med smittevern på arbeidsplassen. Hos oss i MossIA har vi stor oppmerksomhet på renhold, å holde avstand og ansvarlighet hos den enkelte medarbeider. Var man litt pjusk tidligere kom man gjerne på jobb likevel, nå er jo det uaktuelt. Terskelen for å teste seg er lav, og vi har også fått på plass et godt testtilbud for medarbeiderne, sier han.

 

Julehilsen til familier på Island

Totalt er det nærmere 90 personer som gnager seg gjennom bergene under Moss. Seks arbeidslag á åtte mann, tre lag á fem mann, i tillegg til skiftledere, og personell innen vedlikehold og stikning (oppmåling). 

Selv gleder anleggslederen seg til ribbe og julefeiring hjemme i Telemark sammen med den nærmeste familien. Der Halvor og Eilev, henholdsvis seks og to år gamle, ser frem til litt ordentlig kvalitetstid med en far som er mye borte.

Det er ikke til å komme bort ifra at et arbeidsliv som tunnelarbeider medfører mye reising og tid borte fra familie og venner. Under bakken ved stuffen skapes tette bånd mellom tunnelarbeidere fra hele Norge og andre nordiske land.

- Det er en ekstra lang juleferie i år. To hele uker. Og selv om jeg ser frem til å være hjemme med min egen familie, er det andre jeg gleder meg mer på vegne av. Da tenker jeg blant annet på to av mine kolleger fra Island, som på grunn av utfordringer med innreisekarantene i store deler av året har vært igjen her i friperiodene sine slik at de har kunnet følge jobbturnusen sin. Ikke minst har dette tatt på familien deres hjemme, så jeg gleder meg litt ekstra på deres vegne, sier han.

Han legger til at også kolleger fra Sverige, Finland og også fra noen norske kommuner, har hatt utfordringer med karantene i varierende grad i løpet av året.   

- De har virkelig stått på i år for å gjøre en god jobb for utbyggingsprosjektet, sier han.

Derfor er han også tilfreds med at MossIAs anleggsarbeidere i høst omsider fikk på plass en boligbrakke på Halmstad.

- Det er fint å kunne ha noe «eget» og ikke bo på hotell og motell hele tiden. I et år som 2020 der mye av samfunnet er nedstengt, er det befriende å ha et bomiljø som er helt tilrettelagt for oss som jobber skift, sier han.

 

Ønsker naboene en god jul

32-åringen gleder seg nå med naboer til tunneldriften som får en pause fra sprengning og boring frem til 4. januar.

- Jeg føler at vi stort sett har et godt forhold til naboene. Ikke minst forutsetningene tatt i betraktning. Å være nærmeste nabo til et tunnelprosjekt kan være krevende. Vi har lange arbeidsdager og det bråker og rister. Og noen påvirkes av arbeidet mer enn andre, i år har det også vært mange som har merket arbeidene på dagtid mens de har sittet på hjemmekontor. Jeg tenker derfor at alle har godt av et avbrekk nå, sier han.

En av de siste tingene Alseth & Co. rakk å gjøre før landet stengte ned i mars var å invitere nærmere hundre naboer på Verket ned i tunnelen.

- Det var veldig hyggelig, og var et av høydepunktene i år. Forhåpentligvis kan vi få til flere slike omvisninger senere i tunnelene våre. Dette er noe vi har god erfaring med også fra andre tunnelprosjekter og er en god måte å bygge en forståelse for det vi driver med, sier han.

 

Bane NORs prosjektorganisasjon i Moss og MossIA ønsker alle innbyggere i Moss en riktig god jul og de beste lykkeønskninger for 2021!