Gangbrua på Nittedal stasjon på vei til sitt nye hjem

Lørdag 24. april ble gangbrua som går over sporene på Nittedal stasjon løftet ned og kjørt bort til sitt nye hjem på Tertitten museumsjernbane. Sommeren 2022 er ny gangbru med heis klar til bruk.

Det var mange skuelystne som hadde samlet seg på Nittedal stasjon da den gamle gangbrua skulle demonteres og kjøres ut av bygda. På forhånd var selve bruløpet løsnet fra fundamentene, og en trailer sto klar til å kjøre den bort. Før brua kom til Nittedal var den en del av tidligere Fetsund jernbanebru.

Nytt liv på museumsjernbane

- Det er jo vemodig når et slikt historisk element må vike, men vi er glade for at brua nok en gang får nytt liv, denne gangen på museumsjernbanen Tertitten Urskog-Høland, sier Bane NOR sin prosjektleder for Nittedal stasjon, Tom-Erik Rørheim.
 
Tertitten Urskog-Hølandsbanen er en smalsporet museumsjernbane på Sørumsand rett utenfor Oslo. Toget går i dag mellom Sørumsand og Fossum. Gangbrua lagres foreløpig, men planen er å bruke den som en del av museumsbanen Tertitten i fremtiden.
 
Ved første forsøk ville ikke brua gi slipp på den ene siden, den hang veldig godt fast. Den ble derfor satt tilbake og det ble brukt en ekstra halvtime på å skjære løs noen bolter som hadde rustet fast. Ved andre forsøk slapp den fint og ble løftet kontrollert ut av stasjonsområdet og ned på en trailer som ventet og var klar til å frakte klenodiet til sitt nye hjem på Aurskog.
 

Bedre tilgjengelighet med ny gangbru

- Fjerning av den gamle gangbrua markerer på mange måter startskuddet for byggearbeidene på Nittedal stasjon. Ny gangbru vil gjøre stasjonen og snarveien over sporene mer tilgjengelig for flere, forklarer prosjektleder Tom-Erik Rørheim.