Se Bane NORs prisvinnende modell for planlegging av dobbeltspor

Nylig mottok Bane NORs InterCity-prosjekt, Rambøll og Sweco den internasjonale prisen «AEC Exellence Awards» for arbeidet med 3D-modellering i planleggingen av ny dobbeltsporet jernbane.

Denne artikkelen er eldre enn ett år.

InterCity-prosjektet i Bane NOR bruker 3D til prosjektering av nye dobbeltspor. Dette er et eksempel fra prosjektering av nytt dobbeltspor fra Sørli til Brumunddal på Dovrebanen. Denne filmen beskriver situasjonen i dag, og var utgangspunkt for filmen som vant den internasjonale prisen «AEC Exellence Awards" før jul. Filmen som vant viser Bane NORs anbefalte forslag i Hamar.

3D-modellen kalles på fagspråket for Building Information Modeling (BIM). Det er en digital modell som bygges opp steg for steg: fra grunnfjell og øvrige grunnforhold, kabler og ledninger i bakken til flora og dagens bebyggelse. Modellen kan også brukes til for eksempel å simulere vannstanden under en storflom i Mjøsa. Dette gjør planleggingen av veier, jernbanespor og andre infrastrukturtiltak enklere fordi alle involverte har tilgang til den samme informasjonen. Modellen brukes til kvalitetssikring og kommunikasjon med alle involverte i prosjektet.

Fagansvarlig for 3D i InterCity, Kristin Lysebo, sier modellen er ett av to verktøy som brukes for å redusere tiden fagfolkene bruker på prosjekteringen:

– Vi bruker 3D-modeller og «samtidig prosjektering». Det går ut på at spesialister og beslutningstakere samles til intensive arbeidssesjoner der vi diskuterer og løser komplekse tverrfaglige utfordringer, sier hun.