Vestfold: Samarbeid er nøkkelen
Kommune- og fylkespolitikere, næringsaktører og planleggere i transportetatene i Vestfold var enige om at samarbeid er nøkkelen for å få til en vellykket knutepunktutvikling i regionen. Det kom frem under gårsdagens knutepunktkonferanse i Tønsberg.
Denne artikkelen er eldre enn ett år.
- Der jernbanen går, vil folk bo, sa assisterende jernbanedirektør Gunnar G. Løvås da han åpnet konferansen og viste til hvordan befolkningstettheten i Norge stemmer overens med hvor det går jernbane idag.
- Får vi til gode knutepunktløsninger vil vi legge til rette for enda bedre vekst og utvikling. Samfunnet trenger velfungerende samferdsel med effektiv arealutnyttelse.
- Vi må få ned kostnadene og få opp nytten. Dette kan vi få til med god arealpolitikk og gode kollektivløsninger som bringer passasjerene til toget.
Til slutt understreket Løvås hvor viktig det er å holde engasjementet oppe og kjempe for at også det ytre InterCity-nettet skal bygges ut.
Leder for knutepunktenheten i InterCity-prosjektet, Marianne Hermansen, vektla også samarbeid i sitt innlegg.
- Vi skal sørge for at det vi bygger skal møte byen så godt som mulig og legge til rette for videre utvikling. Sammen skal vi jobbe for at de nye InterCity-stasjonene skaper forbindelser i stedet for barrierer og gjøre stasjonen tilgjengelig for de reisende med et godt kollektivtilbud. Dere må så i felleskap ta ansvaret for det som skjer rundt stasjonen.
Jernbanen gir kommunen muligheter
Ordfører i Holmestrand, Alf Johan Svele, holdt et inspirerende innlegg sammen med næringssjef Inger Christensen. De fortalte om hvordan kommunen hadde fått til å reorganisere seg for å møte Jernbaneverkets krav til knutepunkt.
- Vi måtte begynne med oss selv, bestemme oss for å bli en JA-kommune. For å skape økonomisk kontroll måtte vi gjøre noen upopulære tiltak, som å legge ned to skoler og stenge et eldresenter. Til slutt klarte vi å snu økonomien. Videre måtte vi være tro mot fortettingsideen av byen og satset derfor blant annet på å plassere et nytt bibliotek som møteplass midt i sentrum, mens vi sa nei til nyetablering av et kjøpesenter utenfor byen.
-Vår erfaring er at jernbanen først og fremst gir oss muligheter, deretter er det opp til kommunene selv å bruke dem, avsluttet ordføreren.
Næring og fortetting
Boligfortetting og muligheter for næringsutvikling, var kriterier den lokale eiendomsutvikleren Ole Johan Olssen argumenterte for.
- Det er ekstremt viktig med samarbeid mellom kommunene og fylkeskommunen om utvikling av den trafikale delen. Premissene for å lykkes er at vi er foroverlente, at vi samarbeider med god kommunikasjon mellom aktørene og at vi alle har troen på å lykkes!
Kristin Saga, leder for NHO Vestfold rundet av konferansen med å vektlegge viktigheten med styrket personaltransport og fortetting av boområdene.
- Vi må erkjenne at alt vokser, bare ikke arealet. Derfor må vi tenke byutvikling i et større perspektiv og ha en plasseffektiv arealplanlegging med gode transporttilbud. Vestfold kan få til dette hvis vi evner å se framover og finne de gode løsningene sammen.