TBM-suksess i Napoli

Prosjektleder Anne Kathrine Kalager fikk hele tunnelverdenens oppmerksomhet forrige uke da hun presenterte sin artikkel om Follobanens bruk av tunnelboremaskiner til World Tunnel Congress i Napoli. Her samles «alle» som borer i fjell og grunn, og Anne Kathrine ledet en solid TBM-delegasjon som fikk mye positiv respons i Italia.

Denne artikkelen er eldre enn ett år.

Anne Kathrine Kalager presenterer TBM-prosjektet på WTC-scenen i Napoli. Foto: Bane NOR

- Foredraget gikk veldig bra, og vi har fått ganske mye positiv respons i ettertid. Det er mange i verdens tunnelmiljø som har lagt merke til den interessante og suksessfulle gjennomføringen av tunnelboringen på vårt prosjekt. Vi har også gjennom det vi har gjort bidradd til mye utvikling og nytenkning, sier Anne Kathrine.

Artikkelen er skrevet sammen med Bjørnar Gammelsæter, som også tok turen til Napoli og som hadde en presentasjon i en arbeidsgruppe sammen med Guro Isaksen. I tillegg hadde også Johannes Gollegger en såkalt poster-presentasjon. Leon Eide og Joakim N. Hansen var også i Follobane-delegasjonen, som i tillegg fikk med seg diverse faglige forelesninger, sosiale sammenkomster og nettverksbygging.

Anne Kathrine trekker fram disse punktene som essensen i TBM-prosjektet og det sentrale budskapet til det internasjonale publikum:

  • Effektiv driving og god logistikk med fire TBM’er fra ett angrepspunkt, med et riggområde hvor alle aktiviteter for tunneldrivingen kunne lokaliseres.
  • TBM’er skreddersydd for boring i de forholdsvis harde bergartene som vi har hatt å hanskes med i vårt prosjekt.
  • Opplegget med systematiske sonderings-boringer og injeksjon ved overskridelse av definerte verdier for vannlekkasje. Vi har injisert 7500 meter og har gjennom dette vist at injeksjon ikke har vært noen «show-stopper»
  • Gjenbruk av kortreist stein! Vi har vist at TBM-masse har en verdi dersom den håndteres på riktig måte
  • Kommunikasjon med og tilrettelegging for det store antall naboer som ble utsatt for strukturlyd over tillatte grenseverdier. Et viktig verktøy for å få tillatelse til å bore om natten
  • Godt samarbeid med entreprenøren

TBM-delegasjonen fikk også nyte Napoli-landskapet. Fra venstre Johannes Gollegger, Anne Kathrine Kalager, Leon Eide, Guro Isaksen, Bjørnar Gammelsæter. Foran Joakim N. Hansen. Foto: Bane NOR