Stemningsfull markering av Santa Barbara

Flere hundre deltok under dagens katolske messe dypt nede i Follobanens tunnelanlegg på Åsland. I tunnelen ut mot Oslo sentrum ble også skytshelgenen Santa Barbara feiret.

Denne artikkelen er eldre enn ett år.

Feiring av Santa Barbara på Åsland, i den lange tunnelen mellom Oslo og Ski. Foto: Bane NOR

To av Follobaneprosjektets totalentreprenører, som arbeider med den lange tunnelen mellom Oslo og Ski, markerte i dag Santa Barbaras dag. Santa Barbara er skytshelgen for alle som arbeider med sprengstoff, først og fremst i gruver og tunneler.

En viktig dag
Sikkerhet har første prioritet under produksjonen av det som blir Nordens lengste jernbanetunnel.
For mange av arbeidstakerne, ikke minst fra Sør-Europa, er trygghet og sikkerhet også forbundet med religion og tradisjon. 4. desember er en markeringsdag som alle ansatte inviteres til hvert år. 

Katolsk prest velsignet Santa Barbara. Foto: Bane NORI Bane NORs anlegg på Åsland, og i tunnelanlegget ut mot Oslo S, ble statuer av Santa Barbara satt opp da anleggsarbeidet tok til. En av de første oppgavene ved anleggsstart, i følge totalentreprenøren Acciona Ghella, skal være å etablere et lite skrin og en statue av Santa Barbara ved tunnelportalen eller ved det underjordiske veikrysset til lange tunneler. Dette blir ofte fulgt opp av en bønn til Santa Barbara om å beskytte alle arbeidstakerne i byggeperioden.

Messe og feiring
Inne i tunnelen er det årlig tradisjon å holde en katolsk messe den 4.desember. Under årets messe i tunnelanlegget ved Åsland sang koret Oslo Voices i tillegg var det bønn og velsignelse av Santa Barbara og tunnelen. Deretter ble alle gjester fraktet opp til anleggsområdet til en lunsj med god mat og drikke.

Hvem var Santa Barbara?
Santa Barbara var ifølge tradisjonen en jomfru og martyr som levde på 200-tallet. Hun har vært dyrket som en helgen innenfor den katolske kirke, den ortodokse kirke og orientalsk-ortodokse kirker siden minst 600-tallet. Hun regnes som en av de fjorten nødhjelpere og en av de fire Virgines capitales.