Kunst på Ski stasjon

Torsdag fikk befolkningen se veggmaleriet som åttendeklassingene fra Ski ungdomsskole har laget. Arbeidet har blitt ledet av kunstnerne Ebba Moi og Anas Salamah , med støtte fra Bane NOR og Kunst i offentlige rom.

Denne artikkelen er eldre enn ett år.

Kunstnerne Anas og Ebba foran den ene kunstveggen. Kilde Signe M. Andersen

- Jeg er veldig fornøyd. Over hundre elever har vært med og hjulpet til. Uten skolens og lærernes hjelp så hadde dette ikke gått, sier kunstneren Ebba Moi.
Mange hadde tatt turen for å få med seg åpningen av kunstprosjektet, som har engasjert elevene i mange uker. Både elever, foreldre, tilhørere, representanter fra Bane NOR og Kunst i offentlige rom (KORO) fylte undergangen for å se installasjonen for første gang.
-Jeg ønsket å invitere en gruppe elever til å undersøke Ski gjennom farger. Mitt mål er at de vil se sin hjemby med nye øyne og at vi sammen kan skape nye fortellinger om Ski, forklarer Moi, en av kunstnerne som ledet prosjektet. Hun, kunstneren Anas Salamah og ungdommene har lagt ned mye tid i veggmaleriet som har fått navnet «Farger i Ski». Veggmaleriet består av fargelagte fliser som dekker en av veggene i undergangen på stasjonen.Gruppebilde med alle deltagere.
-    Det er mye som kan skje i en undergang der det hele tiden går folk, men det gikk veldig bra. Jeg håper elevene som har vært med kjenner en annen eierfølelse til stasjonen. 

Moi er svensk kunstner og Salamah er en palestinsk billedkunstner fra Syria.
- Jeg tror at prosjektet kan fungere som en katalysator for dialog mellom to ulike kulturer. Linjer, former og farger er jo elementer i all håndgripelig design, og i tillegg kan de samme elementene bidra til å lese og forstå en kultur og dens sosiale struktur, sier Salamah.

Fornøyde ungdommerF.v. Anon, Marta, Heni og Anette.
Det var ikke bare kunstnere som var fornøyde. Elevene, som også hadde tatt turen til åpningen, strålte av stolthet og glede.
Anette, Marta, Heni og Anon er noen av elevene som har vært med på prosjektet. De synes det var flott å få lov til å være kunstneriske i skolehverdagen.
- Det har vært morsomt å være med på, og alle får jo se det vi har gjort. Vi kan tenke på at her har vi malt, forklarer en i gruppen.
- Vi kan være stolte av oss selv, skyter en annen.
En i gruppe peker på malingsflekker på buksene sine, og bemerker:
- Det var morsomt til tross for at jeg fikk maling på buksene, men det var verdt det! 

Verdig avskjed
- Vi vil gi en stor takk til kunstnere og elever, lærere og rektor som sporty har deltatt i dette midlertidige kunstprosjektet, sier Kathrine Kjelland, kommunikasjonssjef for Follobaneprosjektet og legger til at kunst vil være i fokus også når den nye stasjonen åpner.
- Her vil det komme et stort permanent kunstverk som blir fast del av det nye kollektivknutepunktet. Den utvalgte kunstneren heter Tiril Schrøder, men hennes arbeid kommer først i 2020 når nye Ski stasjon er ferdig. (Hele Follobaneprosjektet skal være ferdig innen desember 2021.)